Satan este cel mai nou ransomware oferit spre închiriere

Satan este cel mai nou ransomware oferit spre închiriere

Datele tale pot fi puse în pericol, mai nou, chiar și de cei care nu au un ransomware propriu, dar care închiriază un asemenea malware.

Un nou pericol reprezentat de aceste infecții malware îl reprezintă existența platformelor RaaS, sau ransomware-as-a-service (ransomware ca serviciu), ce îți oferă posibilitatea de a lansa atacuri informatice fără să deții propriul virus de acest fel. Acum, în lista de ”oferte” de tip RaaS a apărut un nou tip de virus, Satan, așa cum arată digitaltrends.com.

Satan este un ransomware destul de problematic, deoarece criptează fișierele de pe calculatorul unei victime folosind algoritmii RSA-2048 și AES-246, combinația rezultând într-o criptare imposibil de descifrat. Astfel, dacă victimele au conținut important, nu au alternativă pentru a obține acces la fișiere și trebuie să plătească recompensa cerută.

Firma de securitate Xylitol a descoperit că Satan este distribuit ca RaaS, iar oricine vrea să îl folosească, trebuie să acceseze Dark Web, să creeze un cont pe site-ul respectiv, iar apoi să își conecteze propriul portofel Bitcoin la acest cont. Apoi, setează prețul de decriptare și primește malware-ul.

Clienții Satan păstrează 70% din veniturile generate de pe urma acestui ransomware, restul de 30% fiind comisionul distribuitorilor RaaS. Dacă numărul de infecții este foarte mare, atunci comisionul distribuitorilor scade, treptat. Modelul de afacere este unul destul de normal, existând informații cu privire la plăți, dar chiar și posibilitatea de obținere de suport tehnic și de instrucțiuni.

Se estimează că atacurile de tip ransomware au adus rău-făcătorilor venituri de aproximativ 1 miliard de dolari doar în 2016. Pe măsură ce sistemele de tip RaaS devin accesibile pentru din ce în ce mai mulți oameni, este foarte probabil ca pagubele să devină mult mai însemnate în următorii ani.