Samsung se pregătește să producă primele procesoare pe 8 nm

Samsung se pregătește să producă primele procesoare pe 8 nm
George Stanciu
George Stanciu
17:19 19.10.2017

Samsung are planuri mari pe piața procesoarelor, anunțând un progres important în ceea ce privește procesele de fabricație.

Sud-coreenii se mișcă destul de repede în ceea ce privește progresele legate de procesoare, astfel că au reușit să pună la punct procesul de fabricație pe 8 nm cu trei luni înainte de program.

Procesul este același LPP (low power plus) folosit pentru procesoarele actuale, pe 10 nm, nefiind cel destinat tehnologiei pe 7 nm, care folosește EUV (extreme ultraviolet litography).

Noile cipuri ar trebui să fie cu 10% mai eficiente din punct de vedere energetic, dar și cu 10% mai mici decât cipurile produse acum, pe 10 nm. În plus, deoarece cipurile de 8 nm folosesc același proces, Samsung va putea să creeze astfel de cipuri la scară industrială destul de rapid.

Samsung spune că noul proces este ideal pentru aplicații mobile, de rețelistică și de criptomonede.

Compania a colaborat din nou cu Qualcomm pentru a-și perfecționa tehnologia, iar zvonurile din Coreea de Sud indică faptul că cei din urmă ar muta producția pe 7 nm la TSMC, care are un mic avantaj față de Samsung momentan.

Cu toate acestea, sud-coreenii au confirmat că Qualcomm le va folosi procesul pe 8 nm, fără să dea alte detalii. Se pare totuși că noile Snapdragon sunt construite cot la cot cu Samsung, folosind procesul LPP pe care companiile deja îl stăpânesc.

Samsung ar trebui să aibă în viitor gata și procesul EUV pe 7 nm, urmând apoi să lucreze și la cipuri pe procesul de fabricație de 6 nm.

Cu toate că nu concurează pe aceleași piețe, între sud-coreeni și Intel apare o prăpastie din ce în ce mai mare, având în vedere că cei din urmă încă nu au lansat procesoare pe 10 nm, iar Samsung ar putea avea două, trei generații avans în următorii ani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: engadget.com