Rușii sparg conturi de Gmail chiar cu ajutorul lui Google

Rușii sparg conturi de Gmail chiar cu ajutorul lui Google

Câțiva specialiști în cybersecurity au deconspirat o campanie destul de sofisticată a hackerilor ruși, prin care aceștia au urmărit să spargă mai mult de 200 de conturi de Gmail.

Hackerii arondați de guvernul rus și-au dat seama că una dintre cele mai facile căi prin care pot obține acces la un cont de Gmail este chiar prin abuzarea serviciilor oferite de Google. Aceștia au lansat o campanie falsă prin care trimiteau câte un mail celor pe care îi luaseră în vizor. Mailul respectiv semăna extrem de bine cu unul oficial trimis de Google, însă era doar o mască atribuită unei campanii de phishing.

Hackerii au luat la țintă mai mult de 200 de persoane, printre care se aflau și jurnaliști, activiști sau peroane afiliate armatei ucrainiene. Pe lângă aceștia, au fost luați în vizor și oficiali de rang înalt ai unor companii de energie. Specialiștii care i-au demascat pe hackeri fac parte din Citizen Lab, un grup afiliat Universității din Toronto care se ocupă cu drepturile omului în lumea digitală, notează Motherboard.

Aceștia și-au dat seama că au de a face cu o campanie de pshishing după ce au urmat câteva indicii dintr-un mail primit de jurnalistul și scriitorul american David Satter, un cunoscut critic al Uniunii Sovietice și al Rusiei moderne. Acesta are chiar și o interdicție de a intra în statul condus de Vladimir Putin.

gmail hackeri email

Jurnalistul a primit un email care arăta autentic, prin care Google îl atenționa că cineva i-a furat parola și că trebuie să și-o schimbe. Însă butonul albastru din mesaj, ”Change Password”, avea în spate un link care nu ducea către niciun site deținut de Google. În schimb, pagina capcană era mascată cu ajutorul Google Accelerated Mobile Pages. Serviciul respectiv creează o copie a unei pagini web pe serverele Google și a fost făcut, în trecut, pentru a ajuta la scurtarea timpului de încărcare a unui site pe browserul de mobil.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: