Suntem mai aproape de roboți mai deștepți decât noi

Suntem mai aproape de roboți mai deștepți decât noi

Într-o zi, roboții ar putea avea conștiința lor proprie, precum în filmele SF cu care am crescut. Un studiu arată că există trei niveluri cantitative de conștiință. În prezent, tehnologiile de învățare automată se folosesc doar de unul.

Robotul cu gândire proprie care se poate transforma din prieten în inamic este un motiv clasic în filmele SF. În ultimul timp, sistemele pe bază de inteligență artificială au evoluat mult. Mulți se întreabă acum cât de departe suntem de roboți cu conștiință și ce ar însemna asta pentru noi.

Stanislas Dehaene de la Collège de France in Paris a condus o echipă de oameni de știință specializați în neurologie pentru a realiza un studiu ce a fost ulterior publicat în Science. Aceștia au încercat să înțeleagă mai bine aspectul computerizat al conștiinței. Au încercat să vadă, de asemenea, dacă această cantitate ar putea fi reprodusă într-o mașină.

Echipa a explicat că există trei tipuri de conștiință. Până acum, computerele au putut integra doar un tip până acum. Cele trei forme de conștiință descrise în lucrare sunt: subconștientul, conștientul 1 și conștientul 2.

Subconștientul este un șir de procese din creier pe care oamenii de știință îl consideră responsabil, în cea mai mare parte, pentru inteligența umană. Deciziile pe care le luăm țin de acest sector, iar unii roboți au reușit să imite această funcție. Conștientul 1 ne ajută să reținem o varietate de gânduri în același timp. Această regiune poate fi accesată și de celelalte zone ale creierului. Fără ea, planificarea cantitativă pe termen lung ar fi imposibilă. Conștientul 2 este responsabil pentru colectarea și procesarea informațiilor despre noi înșine, în comparație cu lumea din jur. Ne oferă abilitatea de a reflecta asupra deciziilor noastre.

Până acum, roboții s-au putut folosi doar de subconștient. Totuși, studiul de față ne ajută să înțelegem mai bine ce lipsește și ce poate fi adăugat dacă vrem ca într-o zi, SF-ul să nu mai fie doar un gen care să strângă oamenii în cinematografe.

Citește și:
Sursa: Futurism