Un robot și-a demonstrat abilitatea de a sparge seifuri într-un timp record

Un robot și-a demonstrat abilitatea de a sparge seifuri într-un timp record

În cadrul conferinței DEF CON desfășurată zilele trecute la Las Vegas, un robot a reușit să spargă într-un timp record unul dintre cele mai sigure seifuri.

Nu se întâmplă foarte des să auzi de un robot cu abilitatea de a deveni un hoț foarte talentat, dar se pare că mai mulți hackeri au colaborat intens la o astfel de creație. Demonstrația a fost realizată în cadrul conferinței anuale DEF CON dedicată hackerilor ”white hat”, ce încearcă să ajute comunitatea de internauți și pasionați de tehnologie.

Pentru a demonstra eficiența proiectului lor, membrii echipei SparkFun Electronics au urcat pe scena din Las Vegas cu unul dintre cele mai sigure seifuri din lume, creat de o companie reprezentativă din domeniu. Este vorba de un SentrySafe. Modelul ce ar trebui să fie imposibil de spart a câzut însă pradă talentelor robotului hacker în mai puțin de 30 de minute.

Dacă ai încerca să spargi manual un astfel de seif, cantitatea de timp necesară ar fi enormă. Printr-un calcul simplu ajungi la concluzia că trebuie să încerci mai multe de un milion de combinații posibile.

Printr-un mecanism de finețe foarte bine pus la punct, robotul a micșorat numărul combinațiilor posibile de la un milion la aproximativ 1.000. Astfel, nu a durat mai mult de 30 de minute până când un robot a reușit pe scenă să acceseze conținutul seifului. În practică, dacă ai o curiozitate vizavi de cifrul ce a trebuit descoperit, este vorba de 51, 36 și 93. Spectatorii au aplaudat intens finalul experimentului.

Pentru a crea micuțul hacker elecro-mecanic, cei de la SparkFun au cheltuit aproximativ 200 de dolari și au utilizat o serie importantă de componente imprimate 3D. Pentru a micșora numărul combinațiilor posibile, robotul a analizat foarte atent cadranul de la seif și a depistat o mică identiație în dreptul numărului 93. Aceasta a fost dovada că respectivul număr face parte cu siguranță din cod.

Important este că testul a fost încununt de succes și că va deschide porțile unui număr important de experimente din același domeniu, conform celor de la BBC.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: