Robotul cu cetățenie vrea să lupte pentru drepturile femeii

Robotul cu cetățenie vrea să lupte pentru drepturile femeii

La puțin timp după ce a devenit primul robot din lume cu cetățenie, Sophia, un robot care arată ca o femei, a hotărât să lupte pentru drepturile femeii.

Robotul a primit cetățenie în cadrul conferinței Hanson Robotics din Arabia Saudită. Ironia face că un robot care poartă cetățenia unei țări unde femeile vor avea dreptul de a conduce abia de anul viitor, dorește ca femeile să aibă șanse egale.

„Văd un salt către valori progresive în Arabia Saudită”, a spus David Handson, directorul executiv Hanson Robotics. „Sophia este o mare avocată pentru drepturile femeii, pentru drepturile tuturor ființelor umane”.

Deși intenția este una nobilă, Sophia nu are momentan drepturi precum oamenii. Pierre Barreau, directorul executiv Aiva Technologies, e de părere că popularitatea roboților poate fi benefică în acest context. „Din moment ce roboții atrag atâta atenție, acel reflector poate fi folosit pentru a ridica probleme care sunt importante în ochii creatorilor lor”.

Chiar și așa, unii sunt de părere că un robot nu poate avea opinii. „Un sistem cu inteligență artificială sau un robot nu poate avea vreo opinie”, a explicat Raja Chatila de la Institute of Electrical and Electronics Engineers. „Un program cu inteligență artifficială nu are nimic de oferit într-o dezbatere. Nici măcar nu știe ce e o dezbatere. În acest caz, nu știe măcar ce sunt femeiele și ce sunt drepturile. Doar repetă un text pe care un programator i l-a stabilit.”

Chatila a subliniat și că formele de inteligență artificială pot prelua valori greșite de la oameni. Un exemplu pe care l-a dat a fost chatbotul Tay de la Microsoft. Acesta a trimis niste tweeturi nu tocmai OK dupa ce a fost expus altor tweeturi rasiste și sexiste.

Toate acestea nu schimbă însă faptul că robotul Sophia are în continuare drept preocupare drepturile femeilor. Probabil că fără niște drepturi ale ei, nu va putea face foarte multe. Este măcar un pas în față în comparație cu dorința de a distruge omenirea.

Sursa: Futurism