Resursele de pe Marte ne permit să confecționăm unelte și structuri complexe

Resursele de pe Marte ne permit să confecționăm unelte și structuri complexe

 

Încercările de a coloniza Marte întâmpină multe provocări datorate, în mare parte, lipsei de resurse necesare vieții umane, iar cercetătorii găsesc o utilitate celei mai abundente resurse de pe planetă- praful.

În absența resurselor necesare vieții, colonizarea unei planete devine un lucru dificil de dus la îndeplinire și pentru că într-o simplă navă spațială nu pot încăpea toate elementele necesare vieții, devine importantă folosirea la maximum a resurselor pe care Marte ni le pune la dispoziție. Astfel, oamenii de știință dezvoltă numeroase moduri în care ne putem folosi de cea mai abundentă resursă de pe această planetă, și anume praful.

Deși ne-a fost destul de greu să venim cu motivele pentru care avem nevoie de imprimanta 3D pe Pământ, în cazul planetei Marte lucrurile sunt puțin diferite, iar aici putem înțelege cu adevărat utilitatea acestei mașinării. Pe planeta roșie, imprimanta 3D poate fi utilizată pentru a confecționa unelte, mașinării complexe, vehicule și diferite structuri. Aceste construcții se pot dovedi a fi extrem de utile când vine vorba despre construirea unui habitat, potrivit Gizmodo.

Însă aceste unelte nu pot fi confecționate din orice, iar deși imprimanta de care dispunem pe Pământ se folosește de plastic pentru a crea modelele pe care ni le dorim, nu există plastic pe Marte și nici nu putem transporta acest material acolo. Astfel, cercetătorii au identificat o metodă de a transforma materialele extraterestre în materiale care pot fi utilizate pentru printarea 3D.

Pentru că nu dispunem de materialele existente pe Marte pentru a testa exact cum pot fi ele manipulate, oamenii de știință s-au bazat pe un praf fals pe care NASA l-a creat și de care se folosește pentru felurite teste. Odată ce aceste elemente au fost amestecate cu solvenți și un biopolimer dezvoltat de cercetători (care are rolul de a închega materialul odată ce se va usca), aceștia au putut crea orice ustensile și instrumente pe care le considerau necesare pentru un nou venit pe Marte.

Deși va mai dura până ce imprimarea 3D va putea fi folosită de astronauți în acest sens, mașinăria ar putea face diferența între viață și moarte pe o planetă care are condițiile de pe Marte. În plus, ea poate fi folosită pentru a crea cu rapiditate condițiile necesare supraviețuirii.

Citește și: