Japonezii pregătesc radarul care va urmări gunoiul spațial

Japonezii pregătesc radarul care va urmări gunoiul spațial

Japonia plănuiește să instaleze un radar care să urmărească toate deșeurile din spațiu, care se adună pe orbita Pământului.

Ministerul Apărării din Japonia va instala primul radar din țară, care va avea scopul de a urmări resturile spațiale de pe orbita Pământului. Planul a fost creat pentru a preveni coliziunea deșeurilor cu sateliții japonezi. Astfel, până în 2023 Japonia are de gând să ducă la bun sfârșit proiectul.

Radarul va fi amplasat în prefectura Yamaguchi, din estul statului. Sistemul va înregistra prezența resturilor din spațiu, iar sateliții vor semnala apropierea de ele. Ministerul Apărării va aloca 38 de milioane de dolari pentru acest proiect, prima tranșă fiind alocată de stat începând cu aprilie 2018.

Conform estimărilor ONU, aproximativ 300.000 de obiecte circulă în jurul planetei noastre, masa totală fiind de 5.000 de tone, iar Agenția Japoneză de Explorare (JAXA) a completat spunând că aproximativ 18.000 dintre acestea au diametrul de până la 10 centimetri.

Cantitatea mare de deșeuri din spațiu, care orbitează în jurul Pământului, îngrijorează NASA de la an la an. Deșeurile din jurul planetei vor îngreuna decolarea navelor spațiale, iar dacă stratul format în jurul Pământului va deveni mai gros, există riscul ca omenirea să nu mai aibă căi deschise spre spațiu. Și astronauții sunt afectați de aceste reziduuri, dar mai ales sateliții.
De câțiva ani există câteva propuneri, dar și soluții, care să elimine aceste riscuri, printre care construirea unor versiuni cosmice gigant ale harpoanelor, plaselor, magneților sau chiar a unui dispozitiv în formă de umbrelă, care să aspire deșeurile.

 

Citește și: