Prima cursă între mașini autonome s-a sfârșit cu un accident

Prima cursă între mașini autonome a avut loc la Buneos Aires, iar evenimentul a avut atât părți pozitive, cât și una negativă.

Cursa inaugurală Roborace a avut loc în cadrul ePrix-ului Formula E, desfășurat la Buenos Aires. Înaintea cursei oficiale, cele două mașini autonome au pornit în propria cursă, care n-a fost atât de lină pe cât se așteptau inginerii și spectatorii.

În timpul cursei, un câine a ajuns pe pistă, dar a fost evitat de cele două automobile, care au depistat obstacolul și și-au continuat cursa fără vreun incident. Autovehiculele au parcurs traseul la viteze destul de mari, de aproximativ 185km/h.

Problema a apărut atunci când una dintre cele două mașini autonome nu a apreciat corect virajul în care urma să intre, având o viteză prea mare pentru acesta.

”Una dintre mașini a încercat să efectueze o manevră și a intrat cu viteză mare în curbă, agățând una dintre marginile barierei de protecție”, arată Justin Cooke, chief marketing strategist.

Cu toate că au existat incidente precum câinele de pe pistă, dar și accidentul în care a fost implicată una dintre mașini, Roborace, dar și alții consideră că această cursă inaugurală a fost un succes, mai ales având în vedere că singurele pagube au fost materiale.

”Este chiar fantastic pentru noi deoarece, pe măsură ce vedem mai multe episoade de acest gen, putem înțelege mai bine ce a gândit computerul la un moment dat”, spune Cooke. ”Mașina a fost avariată, desigur, dar poate fi reparată. Partea cea mai bună este că niciun șofer nu a avut de suferit pentru că nu există un șofer la bord.”, mai adaugă acesta, citat de interestingengineering.com.

Mașinile, cunoscute ca Devbots, folosesc software cu inteligență artificială și un sistem Lidar pentru a conduce. Senzorii le permit să comunice cu alte mașini de pe pistă și să evite coliziunile, sau măcar să încerce asta.

Nu este prima dată când o mașină Devbot participă într-o cursă, doar că acest eveniment a fost primul în care două astfel de automobile au concurat.

12:22 21.02.2017
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video