23 mai 2017 | 14:15

Robocop a devenit realitate. Cum arată primul polițist robot din lume

ACTUALITATE
Robocop a devenit realitate. Cum arată  primul polițist robot din lume

Primul polițist robot din lume va fi activat în Dubai, în cursul zilei de mâine. Acesta va putea detecta fețele oamenilor, comparându-le în același timp cu o bază de date, și va putea fi folosit de către cetățeni pentru a raporta infrancțiuni și pentru a plăti amenzile de circulație. ”Robocop” va avea un metru și jumătate în înălțime și va cunoaște mai multe limbi de circulație internațională. Polițiștii din Dubai speră că astfel de roboți vor reprezenta un sfert din totalul forțelor de ordine, până în 2030.

Primul polițist robot a fost prezentat în cadrul unei conferințe pe securitate din Dubai și urmează să intre în funcțiune pe străzile Emiratului odată cu finalul acesteia, pe 24 mai. De altfel oficialii guvernului au spus că intenția și scopul lor este să facă din acești roboți, viitorul forțelor de ordine. De aici apare conceptul de ”Smart Police” folosit de ei, care urmează să fie integrat cu cel de ”Smart City”.

politist robot

Polițiștii roboți vor putea să se deplaseze pe roțile din dotare și vor putea să salute, să se aplece, să vorbească într-o multitudine de limbi și să recunoască gesturi făcute cu mâna de la maximum 1,5 metri distanță. De asemenea, au dispusă o tabletă pe piept, cu care cetățenii pot interacționa pentru diverse scopuri, precum raportarea unei infracțiuni sau plata unei amenzi.

Nu sună atât de ”cool” precum celebrul personaj de film, Robocop, polițiștii roboți urmând să se ocupe de lucruri mărunte. La designul acestora au contribuit și IBM și Google. Aceștia nu sunt primii roboți care sunt făcuți să sară în ajutorul cetățenilor. Prototipuri mai vechi există în mallurile din Dubai și sunt creați să ofere asistență și informații turiștilor, notează The Next Web.

Oficialii Guvernului din Dubai au mai spus că obiectivul este automatizarea completă a jumătate din secțiile de poliție existente, până în 2030. Forțele locale de ordine plănuiesc și crearea unei baze de date ADN.