„Persoana anului 2017” are o poveste care va influența generații

„Persoana anului 2017” are o poveste care va influența generații
17:07 06.12.2017

Time alege în fiecare an un om, un obiect, o tendință care devine „persoana anului”. E ilustrată pe copertă și în interior este o poveste pe larg. A ales și în 2017 și e o surpriză. 

Au fost oameni care se așteptau ca persoana anului 2017, cel puțin pe coperta Time, să fie Donald Trump în urma unui tweet al său. A spus, în noiembrie, că a realizat un interviu cu această publicație. Între timp, revista a scos ediția de decembrie și a ales persoana. Surpriza e că nu-i una singură, ci un grup. Titlul spune multe despre schimbarea pe care au produse aceste persoane: „The Silence Breakers„. Cu siguranță ar putea fi tradus, dar nu ar fi suficient de bun.

Ediția de decembrie a Time, și implicit titlul de „persoana anului”, acoperă subiectul #MeToo, adică hărțuirea sexuală la care sunt supuse unele femei de unii bărbați care se regăsesc în funcții de putere. Totul a început cu Harvey Weinstein, producător de la Hollywood acuzat de mai multe femei că a solicitat favoruri sexuale contra plasării lor în anumite roluri sau producții.

„Aceasta este cea mai rapidă schimbare socială pe care am văzut-o până acum și a început cu acțiuni individuale de curaj de la sute de femei și unii bărbați care au ieșit din anonimat să-și spună propriile istorii despre hărțuire sexuală și abuzuri”, a declarat Edward Felsenthal, redactor-șef Time, pentru USA Today. „Imaginea pe care o vedeți parțial pe copertă este o femeie cu care am vorbit, o lucrătoare de spital din mijlocul țării (America – n.r.), care și-a împărtășit povestea cu noi și cu alții, dar nu simte că e încă momentul pentru a-și divulga identitatea fără să existe urmări”, a completat acesta.

Scandalul #MeToo a dus și la povești despre Kevin Spacey și Louis C.K., iar local a fost vorba de Călin Ionescu, cunoscut după numele muzical drept Rimaru. Lista e incompletă și cu siguranță e mult mai mare decât cazurile mari care au acaparat atenția publică. Importanța pe care a acordat-o Time acestei schimbări va rămâne, totodată, drept un moment definitoriu în istorie.

loading...