De ce mai au oamenii nevoie de păr pe corp

De ce mai au oamenii nevoie de păr pe corp

Oamenii sunt specii care dispun de multe resurse, însă când vine vorba despre părți ale corpului sau de părul de pe acestea, ne întrebăm care este utilitatea acestora.

Când vine vorba de părți ale corpului, oamenii dețin câteva care par să fie inutile și să ocupe spațiu degeaba. Până una alta, pare să ne descurcăm și fără apendice, sfârcuri (în cazul bărbaților) și fără măselele de minte, iar oamenii de știință susțin că toate acestea ar putea fi simple rămășițe ale trecutului evolutiv al speciei.

În aceeași măsură, deși părul de pe corp poate avea un rol estetic, adică imaginați-vă cum ați arăta fără sprâncene (într-o perioadă s-au vehiculat multe imagini de acest gen pe internet), ne putem întreba ce altă utilitate are acesta.

Pentru început, deși am putea considera că avem foarte puțin păr pe corp în general, oamenii sunt acoperiți cu mai mult de cinci milioane de foliculi de păr, adică de organe mici, aflate la suprafața pielii noastre, care produc păr. De fapt, în afară de suprafața capului, zonele care dispun de cea mai mare concentrație de păr sunt nările noastre, conform Science Alert.

Prezența părului pe corpul mamiferelor are rolul de a proteja și de a menține temperatura corporală a acestora, mai ales pentru că acestea trebuie să se adapteze la condițiile de mediu și nu au mereu parte de un cămin cald. În cazul oamenilor, se respectă același principiu. Astfel, specialiștii susțin că părul de pe corpul nostru are rolul de a regla temperatura corpului. Atunci când este frig afară, mușchii minusculi care înconjoară foliculii de păr cauzează ridicarea părului, iar acest lucru permite menținerea căldurii corporale. Practic, asta se petrece atunci când ți se face pielea găinii.

Luând în calcul aceste lucruri, părul de pe corp începe să capete un sens. În plus, genele, sprâncenele și părul din nări au utilitatea lor specifică, anume de a proteja de murdărie organele în preajma cărora se află. În ceea ce privește părul din alte zone ale corpului, nici oamenii de știință nu sunt încă foarte siguri de rolul pe care îl joacă, dar este destul de cert că acesta nu este în totalitate irelevant, iar probabil că acest lucru este valabil și pentru unele dintre organele din corp considerate astfel.

Citește și: