Păpușile inteligente care spionează copiii încep să fie interzise

Păpușile inteligente care spionează copiii încep să fie interzise

Anumite păpuși inteligente, create pentru a interacționa cu cei mici, au început să fie interzise deoarece încălcau drepturile la confidențialitate.

Am scris acum câteva luni despre My Friend Calya, o serie de păpuși inteligente care fac mai mult decât scrie pe cutie. Aceste păpuși zâmbitoare pot răspunde la întrebări, dar totodată au și capacitatea de a spiona.

Hackerii au posibilitatea de a folosi astfel de păpuși pentru a fura date personale, prin intermediul unei conexiuni Bluetooth nesecurizate. Păpușile de acest fel au dispărut deja de pe rafturile magazinelor, iar părinții sunt încurajați să-și ia măsuri de precauție.

”Obiectele care ascund camere sau microfoane și care sunt capabile de a transmite semnale, având astfel capacitatea de a transmite date fără a fi detectate, compromit confidențialitatea clienților”, arată președintele Bundesnetzagentur, Jochen Homann. Ca urmare a demersurilor făcute de organizațiile care militează pentru protejarea confidențialității, păpușa Cayla a fost interzisă în Germania, ”pentru a proteja cea mai vulnerabilă categorie socială”, arată Homann.

18 astfel de organizații au depus plângeri către US Federal Trade Commission și către Uniunea Europeană împotriva acestor jucării. Aceste organizații susțin că producătorul, Genesis Toys, dar și partenerul acestuia, Nuance Communications, care oferă software de recunoaștere vocală, încalcă legile cu privire la confidențialitate, înregistrând și transmițând mai departe conversațiile copiilor, fără permisiune. S-a descoperit că aceste înregistrări audio sunt trimise către un server deținut de cei de la Nuance.

Acestea nu sunt primele jucării ”acuzate” de încălcarea drepturilor la confidențialitate. O controversă din 2015 a avut în centrul atenției o jucărie Hello Barbie, care le permitea hackerilor să afle adresele posesorilor de astfel de păpuși. De asemenea, și jucăria Fisher-Price Smart Toy, un urs de pluș care poate conversa cu copiii, ar fi transmis mai departe informații din conversații.

Citește și: