Panasonic lucrează la un senzor de imagine care vede în întuneric

Panasonic lucrează la un senzor de imagine care vede în întuneric

Panasonic lucrează la o nouă tehnologie a senzorilor de imagine, reușind să surprindă imagini în întuneric.

Compania a reușit să facă progrese în ceea ce privește tehnologia senzorilor de imagine, reușind să controleze un senzor organic CMOS astfel încât să controleze electric sensibilitatea la lumină aproape infraroșie a unui pixel. Cu alte cuvinte, noa tehnologie este capabilă de a surprinde fotografii în beznă aproape totală fără să piardă detalii sau rezoluție. În plus, face asta fără un filtru dedicat pentru infraroșu.

Senzorul aplică voltaje diferite, în mod independent, unor straturi diverse ce sunt amplasate deasupra senzorului. După cum sună lucrurile, însă, această tehnologie nu ar deveni disponibilă în mod direct pentru consumatori. Informațiile celor de la Panasonic trimit mai degrabă către potențialul pe care senzorul îl are pentru mașinile autonome, spre exemplu, arată engadget.com.

În imaginile de mai jos se vede modul de captură, întâi în mod RGB, apoi în mod RGB + infraroșu. Se poate observa cum într-o zonă aparent întunecată a unei imagini pot fi descoperite o mulțime de alte detalii, invizibile altfel.

panasonic

panasonic

Noua creație se bazează pe două tehnologii pe care Panasonic le-a dezvoltat în trecut. Una dintre acestea este chiar crearea de senzori organici CMOS, prin intermediul cărora se poate ajunge la conversia fotoelectrică, dar și la citirea circuitelor în mod independent. Cea de-a doua tehnologie este cea de control a sensibilității, prin intermediul căreia se poate schimba modul standard de culoare cu unul de aproape-infraroșu de la cadru la cadru, prin schimbarea voltajului aplicat în timpul procesului de conversie fotoelectrică.

Panasonic are 94 de brevete înregistrate în Japonia, dar și alte 68 de brevete internaționale cu privire la această tehnologie.