Orașele-păduri ar putea rezolva problema poluării urbane

Orașele-păduri ar putea rezolva problema poluării urbane

Poluarea este o problemă extrem de importantă pentru orașele lumii, însă o soluție ar putea fi disponibilă în curând.

Avem deja destule exemple de clădiri care sunt acoperite aproape în întregime cu plante, pentru a se reduce amprenta de dioxid de carbon a ansamblului. Cu toate acestea, există și speranța că un asemenea plan ar putea fi recreat și la o scară mai largă, la nivelul unui întreg oraș.

Lucrurile deja au început să se miște în China, unde Liuzhou Forest City este în construcție. Acesta ar urma să găzduiască 30.000 de locuitori, iar fiecare clădire din oraș va fi acoperită cu plante care să reducă poluarea, aproximativ un milion de exemplare fiind plantate.

În plus, orașul va combate poluarea și altfel: se va baza pe energia geotermală pentru a oferi aer condiționat, dar va avea și panouri solare pentru a capta energie. Firește, și sistemul de transport va fi unul ”verde”, având în vedere că se va baza pe mașini electrice în principal.

Dacă totul decurge conform planului, orașul-pădure va absorbi 10.000 de tone de dioxid de carbon și 57 de tone de alți poluanți în fiecare an, oferind în schimb 900 de tone de oxigen în atmosferă. Visul nu este departe de realitate, deoarece compania care lucrează la proiect speră ca acesta să fie gata în 2020, scrie engadget.com.

Într-adevăr, există și un dezavantaj al unor asemenea orașe, acela că nu pot fi construite chiar oriunde. Firește, autoritățile locale pot fi receptive la ideea transformării clădirilor din orașe pentru ca acestea să fie acoperite cu plante, dar climatul este factorul decisiv. Echipa care lucrează la acest oraș a ales China de sud, deoarece temperaturile sunt suficient de ridicate încât plantele să se poată dezvolta așa cum trebuie.