Primii oameni pe Marte ar putea locui într-o pădure

Primii oameni pe Marte ar putea locui într-o pădure

Dacă planurile lui Elon Musk sau NASA vor fi finalizate și vor pune oameni pe Marte, aceștia s-ar putea să nu ducă dorul multor lucruri de pe Pământ.

În fiecare an, Mars City Design găzduiește o competiție în care echipe inovatoare de oameni de știință, ingineri și studenți care proiectează orașe conceptuale unice pentru ziua în care oamenii vor ajunge să trăiască pe Marte. În acest an, o echipă formată din nouă studenți de la MIT, condusă Valentina Sumini și asistentul universitar Caitlin Mueller, au ocupat locul întâi pe partea de arhitectură, cu conceptul unic al orașului inspirat de copaci, intitulat Redwood Forest.

Redwood Forest este un spațiu liniștitor care poate oferi celor aproximativ 10.000 de oameni obosiți, cât se presupune că ar găzdui cupolele, un loc în care să se relaxeze, dar să se simtă și în siguranță. Deși la prima vedere domurile în sine nu par să fie capabile să găzduiască un număr atât de mare de oameni sau să le ofere ceea ce oferă un copac de pe Pământ, aceste cupole nu se limitează la ceea ce vezi.

Fiecare cupolă  creată după conceptul orașului MIT va prinde ”rădăcini” sub suprafața Planetei Roșii. Tunelurile conectează cupolele și oferă o protecție suplimentară față de amenințările de la suprafață. Acest design a fost ales din motive atât funcționale, cât și simbolice.

”Pe Marte, orașul nostru va imita fizic și funcțional o pădure folosind resursele marțiene locale, ca gheața și apa, solul și Soarele pentru a susține viața”, spune Sumini. ”Proiectarea unei păduri simbolizează, de asemenea, potențialul de creștere exterioară, pe măsură ce natura se întinde pe întregul peisaj marțian. Fiecare habitat de copac încorporează un sistem structural ramificat și o incintă membrană umflată, ancorată prin rădăcini de tunel”.

Suprafața Planetei Roșii este intrinsec dură. De la o atmosferă practic inexistentă, la radiații și la furtuni de praf capabile să acopere întreaga planetă, Marte este un peisaj steril care poate ajunge la temperaturi de -125 grade Celsius, în apropierea polilor în timpul iernii. Evident, orice concept al orașului Marte ar trebui să fie capabil să protejeze călătorii de aceste greutăți fizice.

Aceste aspecte trebuie luate în calcul, dacă umanitatea va ajunge vreodată acolo. Avem nevoie de oameni pe poziții, de la proiectarea rachetelor care transportă oamenii, până la cei care vor construi orașele în care vor locui. Conceptul Redwood Forest ilustrează puterea și potențialul ambelor planuri științifice solide și abilitatea de a vedea mult dincolo de ceea ce s-a făcut, chiar și imaginat înainte.

Sursa: Futurism