Ochii tăi sunt adaptați să detecteze rapid emoțiile celor din jur

Ochii tăi sunt adaptați să detecteze rapid emoțiile celor din jur

Ochii nu sunt doar oglinda sufletului, ci și un mecanism dezvoltat și bine adaptat cu ajutorul căruia putem detecta cu ușurință schimbările subtile în emoțiile și starea celor din jurul nostru. 

Ochii noștri s-au adaptat, de-a lungul timpului, pentru a ne permite să identificăm cu ușurință semnalele sociale. Acest lucru a schimbat semnificativ modul în care vedem culoarea. Receptorii de lumină din ochii noștri sunt bine adaptați pentru a identifica schimbările subtile în culoarea facială, astfel încât ne putem da seama cu ușurință când cineva se înroșește sau este nervos. În acest fel, putem prezice comportamentul unei persoane și răspundem în cunoștință de cauză la semnalele care ne sunt emise.

Printr-un studiu, cercetătorii explică de ce vederea umană este atât de deosebită. Ideea lor este că oamenii și unele primatele au dezvoltat acest tip de viziune cum foarte mult timp, pe când se ocupau de căutarea hranei. Teoria dezvoltată sugerează că acest mecanism bine dezvoltat permite detectarea schimbărilor foarte subtile în nuanțele de verde și roșu, lucru util în identificarea fructelor coapte printre frunzele verzi ale copacilor, afirmă dailymail.co.uk.

O altă ipoteză se referă la faptul că oamenii și primatele trebuie să fie capabile să identifice schimbările subtile în culorile faciale ale semenilor lor, pentru a putea interacționa cu mai multă ușurință. Spre exemplu, oamenii tind să se înroșească la față, semnal care ne informează cum se simte cealaltă persoană. Dinamica sângelui de la nivelul feței se poate modifica în funcție de emoțiile pe care le trăim, de la rușine, anxietate, grijă, dar și ca urmare a realizării unor activități fizice.

În urma unui studiu mai extins, cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii pot detecta aceste schimbări subtile cu mai multă rapiditate și exactitate ca orice altă mașină digitală antrenată pentru a face acest lucru.

Citește și: