Oceanele se încălzesc mult mai repede decât ne așteptam

Oceanele se încălzesc mult mai repede decât ne așteptam

Încălzirea globală ne afectează deja, dar cifrele pe care le aveam până acum sunt ușor greșite, în comparație cu situația reală.

Partea bună este că ne descurcăm mai bine la măsurători când vine vorba de temperatura oceanelor. Partea proastă este că noile măsurători ne arată că apele se încălzesc mai repede decât se credea.

Un nou studiu, publicat în jurnalul Scientific Advances, a adunat laolaltă toate datele disponibile cu privire la încălzirea oceanelor, între 1960 și 2015. Studiul reprezintă ceea ce pare a fi cea mai precisă analiză a schimbărilor petrecute în cadrul oceanelor, cauzate de încălzirea globală. Între rezultatele studiului descoperim că oceanele se încălzesc cu 13% mai rapid decât se credea inițial.

Cea mai mare problemă a calculelor de până acum este că datele de după 2005 folosesc un alt sistem de măsurători, sistemul Argo fiind superior celui bazat pe batitermografe. Primul pas a fost corectarea eventualului bias din măsurătorile trecute. Apoi, temperaturile măsurate au fost corelate cu măsurătorile calculate din modele climatice computerizate. Al treilea pas a fost folosirea cunoștințelor cu privire la temperaturi, acestea fiind aplicate unor zone mai mari din jurul punctului de măsurători, arată gizmodo.com.

Tehnicile de măsurare au putut fi folosite până la măsurătorile de la sfârșitul anilor 1950, arătând că încălzirea globală s-a schimbat semnificativ în ultimii 60 de ani. Unul dintre punctele cheie ale studiului este rata accelerată a încălzirii oceanelor, care este cu 13% mai ridicată decât se credea inițial. În plus, studiul arată că, începând cu 1990, încălzirea a ajuns și la adâncimi de peste 700 de metri.

Pe măsură ce datele devin mai precise, iar informațiile vechi sunt corelate cu cele noi, devine din ce în ce mai clar că situația este mai gravă decât se credea inițial. De asemenea, se va ajunge la punctul în care efectele climatice devin ireversibile mult mai devreme decât credeam.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: