Noi dovezi ne-ar putea schimba teoriile cu privire la apariția civilizației umane

Noi dovezi ne-ar putea schimba teoriile cu privire la apariția civilizației umane

Noi dovezi cu privire la cunoștințele oamenilor preistorici despre agricultură ne-ar putea schimba teoriile despre strămoși.

Până nu demult, antropologii credeau că primele orașe și ferme au apărut acum aproximativ 9.000 de ani, în zona mediterană și a Orientului Mijlociu. Mai mulți cercetători au descoperit acum că civilizația așa cum o cunoaștem ar fi pornit la ecuator, în pădurile tropicale. În plus, se pare că oamenii au început să transforme mediul înconjurător pentru adăpost și hrană cu 30.000 de ani mai devreme decât se credea.

Într-un articol publicat în jurnalul Nature Plants, arheologul Patrick Roberts și colegii săi arată că orașele și fermele sunt mult mai vechi decât credea. Aceștia au folosit diverse tehnici de analiză, cum ar fi analiza izotopilor din dinți umani, analiza solului sau a pădurilor, descoperind că oamenii de la ecuator transformau mediul în care trăiau pentru a îl face mai prietenos.

Acum aproximativ 45.000 de ani, oamenii au început să ardă vegetația pentru a face loc caselor și altor plante. În următorii 35.000 de ani, practica a evoluat, iar oamenii au început să amestece soluri specializate pentru a cultiva plante, au secat mlaștini, au domesticit animale și au început să cultive piper, mango, banane și cartofi dulci.

Există și dovezi care arată că, imediat ce oamenii au ajuns în America de Sud, aceștia s-au instalat în zona amazoniană și au început să practice agricultura. Aceste ferme antice au evoluat, de-a lungul mileniilor, în rețele complexe de orașe, precum cele ale civilizației Maya.

Aceste descoperiri nu sunt menite să demonteze cunoștințele noastre despre cum s-au dezvoltat și au evoluat orașele din Orientul Mijlociu, conform lui Roberts, așa cum relatează și arstechnica.com. Mai degrabă, antropologii realizează acum că orașele timpurii aveau diverse moduri de organizare, în funcție de locul unde au apărut, iar arheologii și antropologii trebuie să fie mai flexibili în ceea ce privește definiția urbanismului preistoric.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: