O treime din viața marină a fost distrusă în urma unei extincții de care nu aveam habar

O treime din viața marină a fost distrusă în urma unei extincții de care nu aveam habar

O treime din viața marină și-a cunoscut sfârșitul cu milioane de ani în urmă și aceleași motive ar putea influența existența animalelor de care ne bucurăm astăzi.

Asta înseamnă că cu cât știm mai multe despre evenimentele majore care au dus la dispariția a sute de specii de animale, cu atât vom fi mai capabili și vom ști să ne păzim în cazul unor evenimente viitoare.

În Pliocen și Pleistocen au existat numeroase modificări ale vieții marine. În acele vremuri oamenii nu se aflau la cârma lumii și nu pot fi trași la răspundere pentru dispariția acestor specii, ci evoluția climei a avut un impact semnificativ asupra oceanului- unele dintre cele mai mari schimbări ale nivelului mării, din ultimii 66 de milioane de ani, au avut loc în timpul acestor două epoci. Aceste modificări au fost problematice pentru dezvoltarea și traiul multor creaturi.

Antropologii știu deja că multe dintre extincțiile masive au avut loc în jurul acestei perioade și au pus aceste modificări pe seama schimbărilor în condițiile oceanului. Aceste modificări climatice au fost o parte naturală a ciclurilor de răcire și încălzire prin care planeta noastră trece de milenii întregi. Din păcate, schimbarea climatică din timpurile antice și cea generată de activitățile umane nu sunt în niciun fel asemănătoare, iar încălzirea globală de care suntem astăzi responsabili progresează mult mai rapid și consecințele pe care le are asupra lumii naturale sunt mai grave. Din cauza rapidității schimbărilor, animale nu au suficient timp la dispoziție pentru a se adapta în mod corespunzător noilor condiții.

Din câte se pare, 36% din fauna marină a fost distrusă la finalul Pliocenului, asta înseamnă că mai mult de o treime dintre speciile de mamifere marine, scrie Popular Science. Schimbarea care s-a produs a fost majoră, iar biodiversitatea a scăzut considerabil, ceea ce înseamnă că multe roluri funcționale s-au pierdut n acest proces. Fiecare animal are rolul lui în lumea naturală. Dacă o specie întreagă dispare și nu are cine să îi ia locul, întregul ecosistem devine mai fragil, susceptibil schimbărilor.

Din păcate, putem să avem în față o nouă schimbare majoră a mediului, care își pune amprenta asupra modului în care vor evolua speciile în viitor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: