NVidia Volta deschide drumul noii generații de plăci video

NVidia Volta deschide drumul noii generații de plăci video

NVidia Volta reprezintă noua generație de tehnologie a plăcilor video, iar aceasta a fost dezvăluită după îndelungi așteptări.

În cadrul GPU Technology Conference, compania a anunțat noua placă video pentru centre de date, NVidia Tesla V100, care este prima ce folosește arhitectura celei de-a șaptea generații.

La fel ca procesorul Tesla P100, pe care îl înlocuiește, placa video Volta este creată pentru a oferi suport inteligenței artificiale și învățării automatizate, astfel că este deosebit de puternică. Aceasta este construită folosind tehnologia de fabricație pe 12nm și are 5120 de nuclee CUDA, 15GB de memorie HBM2, o intefață NVLink 2.0, iar toate acestea îi oferă 15 teraflops de putere.

Noua placă video este parte din supercalculatorul DGX-1V, care este suficient de puternic încât să înlocuiască 400 de servere și poate face într-o singură zi calcule ce ar trebui făcute într-o săptămână. Asta se datorează celor opt cipuri Tesla V100, care oferă 960TFLOPS de putere, distribuiți în cadrul a 40.960 de nuclee CUDA.

Supercomputerul este disponibil pentru suma de 149.000 de dolari, dar cei care au un buget mai mic trebuie să plătească ”doar” 69.000 de dolari pentru o unitate cu patru Tesla V100. Dacă astfel de achiziții sunt prea scumpe, NVidia oferă și soluția cloud-ului. Noul sistem de cloud le permite dezvoltatorilor care lucrează cu inteligența artificială să distribuie eficient sarcinile rețelelor neurale bazate pe sisteme cu Titan Xp, GTX 1080 Ti sau DGX, arată engadget.com.

NVidia a venit cu o mulțime de vești legate de supercalculatoare în cadrul conferinței, dar asta n-ar trebui să surprindă pe nimeni. Întregul eveniment a fost presărat cu paneluri care au arătat roadele muncii diverselor companii în domeniul inteligenței artificiale, fie că vorbim de recunoaștere facială, fie că este vorba de echipament agricol care sortează automat plantele de buruieni atunci când împrăștie erbicide.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: