Ce sunt norii artificiali și cum ar putea salva Marea Barieră de Corali de la dispariție

Ce sunt norii artificiali și cum ar putea salva Marea Barieră de Corali de la dispariție

Marea Barieră de Corali se află în suferință, însă ea ar putea fi salvată de la dispariție cu ajutorul norilor luminoși, creați artificial.  

După cum vă anunțam într-o știre anterioară, Marea Barieră de Corali se află se află în suferință și ar putea dispărea curând, din pricina temperaturilor crescute din ocean, iar încercările convenționale de a o salva (precum îmbunătățirea calității apei sau limitarea pescuitului) nu s-au dovedit a fi de folos. Oamenii de știință vin de această dată cu o încercare mai promițătoare și mai puțin convențională- să stimuleze norii care se află deasupra acestei structuri marine. Aceștia investighează posibilitatea de scădea temperatura apei prin albirea artificială a norilor, crescând abilitatea lor de a reflecta căldura din apa mării, potrivit Engadget.

Acest rezultat poate fi obținut prin pulverizarea particulelor de sare care sunt suficient de mari pentru a albi norii marini aflați la joasă altitudine și care își fac veacul prin preajma coastei. Sarea ar susține formarea picăturilor și va duce la crearea norilor mai mari și mai denși. Această abordare ar putea fi scalată în funcție de nevoi și este și o soluție prietenoasă pentru mediu. Deși planul pare a fi bine pus la punct, singura îngrijorare are de a face cu numărul de vase care ar fi necesare pentru a ajunge la acest rezultat, mai ales pentru că Marea Barieră de Corali se întinde de-a lungul a 2.600 de kilometri.

Nu este sigur dacă acest proiect va fi eficient, însă echipa de cercetători vor începe în luna mai să cerceteze acest aspect pentru a determina dacă albirea norilor va face o diferență semnificativă. Momentan nu există o garanție în acest sens, iar specialiștii nu sunt încă siguri că există suficienți nori potriviți în această zonă. În orice caz, orice efort de o asemenea amploare ar necesita un suport semnificativ din partea guvernului pentru a putea avea o șansă reală.

Dacă tehnica va funcționa, ea nu va fi limitată doar în acest caz particular și există numeroase zone care au nevoie de protecție împotriva schimbărilor climatice. În acest context, ceața creată artificial ar putea oferi pădurilor aflate în suferință protecția și umiditatea de care au nevoie.

Citește și: