Acești nori misterioși, încărcați cu radiații, pot crește riscul călătoriilor cu avionul

Acești nori misterioși, încărcați cu radiații, pot crește riscul călătoriilor cu avionul

Cercetătorii au găsit evidențe ale existenței „norilor de radiații” în stratosfera Pământului, care pot expune pasagerii zborurilor comerciale unor riscuri grave.

De ani de zile oamenii de știință cunosc problemele care pot apărea ca urmare a unei expuneri de lungă durată la radiațiile cosmice care se pot găsi la altitudini foarte mari, dar descoperirea și localizarea norilor de radiații schimbă implicațiile studiului inițial. Astfel, se pare că pasagerii primesc de două ori mai multe radiații atunci când avionul trece prin aceste locații izolate, conform Science Alert.

Înainte de acest studiu, cercetătorii știau de riscurile minore la care călătorii erau supuși în timpul zborului cu avionul, ca urmare a nivelurilor scăzute de radiații care rezultă în urma vânturilor solare și a razelor cosmice care reușesc să pătrundă dincolo de câmpul magnetic și protector al Pământului.

Cantitatea de radiații la care suntem supuși depinde de distanța pe care o parcurgem cu avionul și de zona pe care o străbatem de-a lungul drumului. Astfel, oamenii de știință ne informează că zborul prin preajma regiunilor polare crește cantitatea de radiații. Prin urmare, când pasagerul trece prin aceste locații primește o cantitate de radiații echivalentă cu cea în urma unei radiografii la piept în 12 ore și ea scade odată cu scăderea latitudinii.

Cu toate că furtunile solare și razele cosmice sunt considerate motivele principale unor radiații foarte mari în zonele polare, cercetătorii consideră că acești factori nu sunt suficienți și că poate exista un al treilea motiv. Prin urmare, aceștia au ajuns la concluzia că zona magnetică a Pământului menține particulele care compun radiațiile provenite din vânturile solare și că cele care scapă centurii protective, se depun în stratosfera planetei.

Cu toate că această ipoteză nu este demonstrată, ea ar putea explica rezultatele identificate de cercetătorii din Korea de Sud în 2015, când aceștia au detectat niveluri inconsistente de radiații, deși o aeronavă militară se deplasa la o altitudine constantă.

Această descoperire devine foarte utilă și importantă pentru că cercetătorii vor putea urmări de acum încolo, cu ajutorul satelților planetari, zonele care prezintă un risc mare de radiații și îi pot îndruma pe piloți în afara acestora.

Citește și:
Etichete: