19 mai 2017 | 17:11

Noaptea Muzeelor: poți admira portretul lui Rembrandt, realizat de un computer

ACTUALITATE
Noaptea Muzeelor: poți admira portretul lui Rembrandt, realizat de un computer

Microsoft aduce la Art Safari, de Noaptea Muzeelor, prima lucrare creată de un algoritm în cloud, iar acest proiect de artă și tehnologie se numește ”The Next Rembrandt”.

Noaptea Muzeelor ne încântă cu felurite evenimente și galerii de artă deosebite, iar Microsoft vrea să propună o pictură mai neobișnuită, creată de un computer. Lucrarea este o copie a celebrului tablou de Rembrandt, care a fost creat cu ajutorul inteligenței artificiale și a unui algoritm performant care a descompus și analizat timp de 18 luni toate picturile semnate de Rembrandt pentru a asimila stilul pictorului olandez, potrivit adevarul.ro.

Noaptea Muzeelor: Cum se împletesc arta și tehnologia

Algoritmul pe bază de inteligență artificială a avut la dispoziție 346 de tablouri ale lui Rembrandt care au fost scanate 2D și 3D, iar apoi detaliile au fost amplificate prin ”deep learning”, rulând pe platforma de cloud Azure, de la Microsoft. Procesul nu a fost unul simplu, iar în cadrul proiectului au fost implicați artiști, programatori, critici de artă, specialiști în date și ingineri, și au fost 168.263 de unități vizuale pe care algoritmul le-a învățat și folosit.

Alegerea subiectului picturii pe care algoritmul să o realizeze nu a fost un lucru dificil de realizat, mai ales pentru că predilecția lui Rembrandt pentru portrete este destul de evidentă. În plus, cantitatea mare de informații pe care le-a acumulat algoritmul i-a permis să creeze un nou Rembrandt, respectând stilul pictorului olandez. Detaliile portretului au fost stabilite de specialiști, care au ținut cont de stilul pictorului și de contextul istoric al activității sale. În final, subiectul ales a fost un bărbat între 30 și 40 de ani, cu barbă, îmbrăcat în negru, cu guler alb și pălărie.

Pentru a fi realizat în conformitate cu stilul aparte al lui Rembrandt, software-ul s-a folosit de recunoașterea facială pentru a analiza și clasifica cele mai des întâlnite geometrii și culori folosite de pictorul olandez, iar, în final, toate aceste date au fost aplicate pentru a da naștere unei opere fidele.

Odată ce portretul a fost complet, mașinăria a adăugat textură și relief, pentru a imita jocul pensulei. Apoi, o imprimantă 3D special dezvoltată în acest scop, a aplicat 13 straturi de culoare succesive, cu scopul de a recrea cât mai realist textura unei picturi clasice, pentru cei 148 de milioane de pixeli ai noului Rembrandt.

Probabil că cel mai interesant aspect al portretului este instalația interactivă care detaliază tehnicile și datele pe care algoritmul le-a folosit pentru a da viață operei de artă.

Pictura în stilul lui Rembrandt poate fi văzută la Noaptea Muzeelor, la pavilionul Art Safari Experience, Galeriile Kretzulescu, Calea Victoriei, numărul 45.

Fotografie de Răzvan Băltărețu