Motivele pentru care te afli mereu în întârziere

Motivele pentru care te afli mereu în întârziere

Unii oameni se află mereu în întârziere și, probabil, că în momentul acesta îți trece și ție prin minte un reprezentant care corespunde descrierii, și acum există și o explicație științifică pe care aceștia o pot invoca atunci când sunt trași la răspundere.

Aparent nu există un singur motiv pentru care cineva ar fi predispus mereu la întârzieri. Deși există și acele cazuri în care unii și-o fac cu mâna lor, precum atunci când vor să-și facă intrarea în stil mare sau când sunt atât de preocupați de propriile probleme și nevoi încât nu pot fi gata la timp, cercetătorii susțin că aceste motive nu pot fi aplicate și acelora care, întârziind mereu, își pun bețe în roate, conform Science Alert.

Spre exemplu, putem aminti de acele cazuri dramatice în care indivizii pierd trenuri, avioane, sau nu mai sunt primiți la evenimente la care își doreau cu ardoare să participe. Însă toate acestea se pot datora, conform mai multor psihologi, faptului că unii oameni nu pot ține pasul cu trecerea timpului, indiferent cât de mult ar încerca.

Experimentul realizat de psihologul Emily Waldun și Marc McDaniel este menit să testeze tocmai acest fenomen, adică întârzierile excesive și motivele din spatele lor. Aceștia le-au oferit participanților câteva sarcini și posibilitatea de a verifica în permanență cât este ceasul. Experimentul era în așa fel gândit încât participanților le era destul de ușor să fie imersați în treburile pe care le aveau de făcut, uitând să mai verifice cât timp a trecut. Din rezultate reiese clar că unii oameni puteau estima mai bine trecerea timpului, pe când ceilalți prezentau o dificultate în acest sens.

Practic, cei care se regăsesc în această situație, deși au un plan solid, nu reușesc să îl ducă la îndeplinire sau, poate, sunt mult prea optimiști când analizează posibilitatea elaborării lui.

O altă teorie, care are în spate ipotezele psihologilor freudieni, susține că întârzierile excesive au de a face cu tendințele distructive pe care indivizii le au. Însă alții sunt de părere că este vorba de o simplă lipsă de disciplină, sau de faptul că unora li se pare inconfortabil să ajungă la timp într-un loc unde poate au de așteptat momente bune până când celelalte persoane vor ajunge.

Culminăm cu cea mai îndrăzneață sugestie. Există și o altă perspectivă asupra acestei probleme și aceasta ne sugerează că întârzierile au de a face cu optimismul unei persoane. Spre exemplu, aceasta poate crede că o navetă de 25 de minute ar putea dura doar 10 minute, dacă toate condițiile de trafic vor fi favorabile.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: