Mii de site-uri îți pot folosi calculatorul pentru a mina monede virtuale

Mii de site-uri îți pot folosi calculatorul pentru a mina monede virtuale
George Stanciu
16:41 13.11.2017

Din ce în ce mai multe site-uri îți pot folosi resursele calculatorului pentru a mina criptomonede, însă te poți feri de asemenea probleme.

Criptomonedele devin din ce în ce mai populare la nivel global, iar odată cu această creștere a prezenței acestora în viața de zi cu zi, apar și jucătorii care vor să-i exploateze pe alții.

În ultimele luni, au apărut site-uri și extensii de browser care îți folosesc resursele procesorului pentru a mina criptomonede, într-un proces cunoscut drept cryptojacking.

Cercetătorul în securitate Willem de Groot a descoperit 2.496 de site-uri care folosesc această tactică pentru a-ți prelua puterea procesorului și pentru a o folosi în procesul de minare de monede, cum ar fi Monero.

Groot este de părere că aproape toate aceste pagini web rulează software învechit, cu probleme de securitate. Astfel, atacatorii reușesc să ajungă la codul sursă al site-urilor și să adauge softul de minerit. De asemenea, aproximativ 80% din site-urile verificate conțin și malware care încearcă să fure detaliile cardurilor de credit ale vizitatorilor.

Majoritatea acestor site-uri folosesc o aplicație de minerit de pe site-ul Coinhive, fiind nevoie doar de un simplu copy-paste al codului minerului în codul site-ului.

Unele site-uri nu se ascund și folosesc direct fișierul coinhive.js, în timp ce altele sunt ceva mai precaute și folosesc diverse metode de ascundere, cum ar fi iframe-uri cu nume ca siteverification.online.

Dacă folosești Chrome, poți să te bazezi pe extensia No Coin pentru a bloca activitățile de minerit, în timp ce pentru Firefox poți folosi NoScript. Astfel, te vei asigura că procesorul tău nu este dus la limită ori de câte ori vizitezi anumite site-uri cu potențial periculos.

loading...