16 feb. 2017 | 12:04

Ministrul Comunicațiilor refuză ca ANAF să-i verifice pe cei cu domenii .ro

ACTUALITATE
Ministrul Comunicațiilor refuză ca ANAF să-i verifice pe cei cu domenii .ro

Acum câteva zile vă anunțam de un posibil demers al celor de la ANAF, prin care aceștia, în colaborare cu ICI, voiau să înceapă supravegherea dețintorilor de domenii de internet cu extensia .ro. Dacă această știre a stârnit destule controverse și discuții în mediul online, aflăm că investigația nu este aprobată de Ministrul Comunicațiilor.

Ziceam în acel articol că ANAF vrea să apeleze la serviciile ICI pentru a li se garanta accesul la baza de date a deținătorilor de domenii cu extensia .ro, înregistrate la serviciul RoTLD (www.rotld.ro). ICI va pune la dispoziția ANAF datele necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor care îi revin, adică pentru colectarea veniturilor și prevenirea și combaterea evaziunea și frauda fiscală, iar supravegherea datelor se va face ținând cont de legislația în vigoare.

„Din ce înțeleg este un demers al cabinetului trecut, care până în prezent nu mi-a fost adus la cunoștință (am aflat de el din presă)”, a declarat ministrul Augustin Jianu. După cum menționează ministrul în aceeași declarație (pe care o vom reda în întregime mai jos), nu este greșită ideea celor de la ANAF de a vrea să combată evaziunea fiscală, dar problema de bază este că aprobarea unei intenții de acest gen poate încălca legislația datelor cu caracter personal, conform Hotnews.

„Din informațiile pe care le am până în prezent, este vorba despre un protocol de cooperare care se dorește a fi aprobat prin ordin comun al ministrului comunicațiilor și al președintelui ANAF.”

„Premisele vizate sunt corecte: pe de o parte combaterea evaziunii fiscale, pe de altă parte inoperabilitatea sistemelor informatice ale statului, ceea ce în principiu reprezintă două argumente bune, dacă ne rezumăm strict la operatorii economici. În schimb, dacă ne referim la persoane fizice, atunci există o problemă în ceea ce privește legislația datelor cu caracter personal. Eu nu văd cum anume ar putea ANAF să solicite aceste date fără ca utilizatorul (persoana care deține aceste date) să își dea acceptul. Prin urmare, nu va exista niciun astfel de demers fără o studiere temeinică a bazei legale, fără o consultare și o comunicare publică pe această temă”, menționează ministrul.

Dacă Ministerul Comunicațiilor a fost surprins de această inițiativă, aparent și oficialii ICI au ridicat din sprâncene la anunțul celor de la ANAF, aflăm pe baza acelorași surse.

Conform precizărilor pe care le-au făcut cei din conducerea ICI: „În data de 13.12.2016 a venit o adresă din partea ANAF care solicita încheierea acestui protocol. Adresa a fost imediat trimisă spre „analiză și răspunsuri”. Până în acest moment nu a fost comunicat rezultatul rezoluției, de unde rezulta faptul că încă nu au fost finalizate discuțiile la nivel de experți”.