Mii de sate și orașe europene vor beneficia de Wi-Fi gratuit

Mii de sate și orașe europene vor beneficia de Wi-Fi gratuit

Mii de așezări din întreaga Europă vor beneficia de Wi-Fi gratuit, datorită unui proiect ambițios al Comisiei Europene.

În 2016, Comisia Europeană a luat decizia de a echipa numeroase spații publice din statele membre UE cu Wi-Fi, oferind 134 de milioane de dolari în acest scop. După întâlniri cu Consiliul și cu Parlamentul European, Comisia a anunțat că a ajuns la un acord politic pentru a demara inițiativa WiFi4EU.

Președintele CE, Jean-Claude Juncker, spune că scopul campaniei este ca ”fiecare sat și oraș european să beneficieze de internet wireless gratuit, în jurul centrelor de activitate, până în 2020”. Acesta a fost aprobat și de vicepreședintele Andrus Ansip, care conduce strategia Pieței Digitale Unice, de unde au pornit inițiative precum cea a taxelor de roaming scăzute.

”Scopul Pieței Digitale Unice este să creeze o Europă conectată, unde toată lumea are acces la rețele digitale de calitate”, spune Ansip, care adaugă că ”inițiativa WiFi4EU va îmbunătăți conectivitatea mai ales acolo unde accesul la internet este limitat”, scrie thenextweb.com.

Planul inițial vizează între 6000 și 8000 de municipalități din statele membre UE, unde vor fi create hotspoturi wireless gratuite. Deși detaliile legislative nu au fost încă clarificate, Comisia spune că procedura de aplicare pentru fonduri le va permite autorităților locale să participe foarte simplu la acest proiect.

Odată ce autoritățile locale aplică pentru proiect, Comisia va distribui fonduri sub forma unor vouchere, cu ajutorul cărora vor putea fi cumpărate echipamente de ultimă generație pentru punctele de acces wireless. Costurile necesare pentru ca echipamentul să rămână funcțional vor fi acoperite de către autoritățile publice.

Există și temeri cu privire la faptul că astfel de puncte de acces nu vor fi folosite doar în scopuri nobile, ci și pentru piraterie sau alte acțiuni negative.

Citește și: