Microsoft face pact cu chinezii pentru dezvoltarea mașinilor autonome

Microsoft face pact cu chinezii pentru dezvoltarea mașinilor autonome

În ultimii ani, am vorbit tot mai des de mașini autonome, dar este prima oară când giganți precum Microsoft și Baidu au anunțat un parteneriat în această direcție.

Au trecut doar câteva săptămâni de când Baidu și Nvidia au semnat un parteneriat pentru dezvoltarea unor algoritmi avansați de inteligență artificială. La momentul respectiv, nu era foarte evident care va fi scopul principal al acelui proiect. Se pare însă că accentul pe termen lung se va pune pe mașini autonome. În orice alte circumstanțe, ar fi cel puțin ciudat de ce Baidu a încheiat în urmă cu câteva zile o colaborare cu Microsoft pe același subiect auto.

Gigantul asiatic, supranumit Google al Chinei, are deja câțiva ani de când face investiții în domeniul autoturismelor autonome. În încercare de a-și extinde eforturile de dezvoltare și cercetare la nivel global, aceeași companie tocmai a încheiat un parteneriat cu unul dintre cei mai importanți giganți occidentali din tech.

Evoluția tehnologiei futuriste va fi facilitată de colaborarea dintre Microsoft și Baidu. Până la această oră, Microsoft a colaborat cu diverși producători de mașini pe partea de software pentru autoturisme conectate. Este prima oară însă când gigantul din Redmond se angajează să lucreze la mașini autonome.

Această colaborare dintre Baidu și compania fondată de Bill Gates este cel mai nou pas în evoluția platformei Apollo. Acesta este numele unui sistem de operare open source creat de Baidu pentru mașini autonome ce va putea fi folosit și personalizat gratuit de către toți jucătorii importanți din industria auto. Până la această oră, Nvidia, Ford, Intel și Microsoft s-au angajat cu toții să îmbunătățească Apollo împreună cu Baidu. Dintr-un punct de vedere, conceptul acesta de open source este foarte similar cu dezvoltarea Android de către Google într-un regim ce permite implementarea feedback-ului din partea partenerilor.

,,Scopul este cât se poate de clar: Vrem să promovăm deschiderea și să accelerăm inovația”, a declarat Ya-Qin Zhang, președintele Baidu. El este încântat de perspectiva noului proiect. În prima etapă a parteneriatului, Microsoft va veni la înaintare cu spațiul de stocare și puterea de procesare a platformei sale de cloud computing – Microsoft Azure.

Citește și: