Un nou microscop se folosește de lumină pentru a detecta cancerul

Un nou microscop se folosește de lumină pentru a detecta cancerul

Cel mai avansat microscop se folosește de lumină pentru a arăta în detaliu dezvoltarea cancerului în organismul pacientului.

Scopul lumpectomiei este de a elimina tot țesutul canceros fără a elimina porțiunile de țesut sănătos. Dar acest lucru este mai greu de realizat decât pare. În absența unei tehnologii care îți permite să privești în detaliu, la microscop, țesutul, este aproape imposibil să știi dacă regiunea care înconjoară tumoarea conține celule canceroase sau nu. În prezent, chirurgii preiau mostre din această zonă și le analizează, așteptând rezultatele. Această abordare este costisitoare și durează foarte mult timp, dar din fericire, această limitare ar putea fi eliminată curând, mulțumită unui mecanism ingenios.

Un nou microscop, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Washington, se folosește de o lumină puternică pentru a explora regiunea și pentru a vedea ce se petrece în interior. În acest fel, chirurgii pot ști dacă mostra de țesut conține celule canceroase sau nu și pot elimina țesutul afectat dintr-odată, fără a mai necesita intervenții suplimentare.

Spre deosebire de alte domenii ale medicinei, patologia nu este într-atât de avansată. Pentru a ajunge la concluzia că țesutul analizat este canceros, medicii trebuie să realizeze o serie de procese complicate înainte de a examina mostra procurată sub microscop. Acest proces poate dura zile întregi și limitează numărul de proceduri de diagnosticare pe care le poți realiza pe baza unei singure probe.

Noul microscop creat funcționează rapid și eficient și fără a distruge țesuturile. În plus, chirurgii ot obține rezultatele de care au nevoie în timpul operației și pot decide cum trebuie să procedeze în continuare.

În prezent, cercetătorii se folosesc de acest microscop pentru a testa mostrele de cancer la sân, dar în viitor ei plănuiesc să îl folosească și în alte contexte și pentru alte tipuri de cancer. De asemenea, aceștia speră să încorporeze în mașinăria dezvoltată algoritmi care se folosesc de inteligența artificială și cu ajutorul cărora patologii pot identifica boala în curs de dezvoltare mai rapid și cu o mai mare precizie.

Citește și: