24 ian. 2017 | 14:07

Manipulare în vremea grațierii: despre toxicitatea televiziunii

OPINII
Manipulare în vremea grațierii: despre toxicitatea televiziunii

Pe „Zidul“ meu de pe Facebook s-au scris în ultimele zile o mulțime de sentimente: ne-am amuzat și ne-am indignat după modul în care Antena 3 și România TV au acoperit protestele, ne-am revoltat după ce Liviu Dragnea a comparat manifestațiile cu „o mineriadă“ și l-am apreciat pe Klaus Iohannis după ce a anunțat că va face referendum privind amnistia și grațierea. Dar mai sunt multe de făcut și am dovedit că suntem capabili să schimbăm lucrurile.

[related]

Sigur, pentru mulți nu e un Breaking News că România TV și Antena 3 trăiesc într-o realitate paralelă. Poate pentru mulți nu a reprezentat o surpriză maniera în care unii așa-ziși jurnaliști au ales să prezinte protestele de duminică: au defăimat și au ridiculizat protestatarii, au mințit cu privire la motivul pentru care oamenii sunt nemulțumiți, au jonglat cu afirmațiile stupide și hilare.

S-a vorbit despre o „lovitură de stat“. Nu a fost nicio lovitură de stat, au fost doar zeci de mii de oameni care s-au săturat ca politicienii să lucreze în interes propriu. Se numește spirit civic, oameni buni. Știu, e greu de simțit uneori în România, dar se învață și nu e dureros, e chiar minunat să te afli în mijlocul unor străini și totuși să-i privești ca pe niște prieteni. Să simți că nu ești singur în lupta asta pentru mai bine, mai corect, mai decent.

S-au exagerat cele întâmplate. Un jandarm a fost agresat fizic în timpul protestului, dar nu de „iohanniști“, cum arăta burtiera România TV, ci de un șofer nervos că traficul a fost restricționat, așa cum a declarat pentru „Adevărul“ purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Georgian Enache.

S-a spus că unii dintre protestatari au avut un comportament de huligani. Domnilor Mircea Badea și Mihai Gâdea, eu am văzut în jurul meu oameni pașnici, decenți, calmi și cu dorința de mai bine. Iar dacă vă deranjează scandările împotriva postului pe care îl reprezentanți, atunci poate ar trebui să vă întrebați unde greșiți, dar știu că e mai comodă victimizarea și nici nu se cade ca domniile voastre să țină cont de niște „viermi tăvălindu-se în chinuri“ și niște „sclaveți“, cum vă place să ne numiți.

S-a făcut o paralelă între tragedia de la Colectiv și incendiul din Bamboo. Să insinuezi, cum au făcut cei de la Antena 3, că există o legătură între cele două, fără o minimă dovadă, mi se pare aberant, ca să nu mai zic de iresponsabilitatea și lipsa totală de respect față de victime și familii.

S-a anunțat că protestatarii, inclusiv câinii, au fost plătiți. Cu această afirmație aberantă cred că România TV jignește inteligența telespectatorilor. Și cred că Dacian Cioloș a avut cel mai bun și mai cuprinzător răspuns: „Oamenii care au ieșit în stradă în această seară nu au fost aduși cu autocarele, nu au fost cumpărați cu promisiuni și iluzii. Există mijloace de transport mult mai încăpătoare și resorturi mult mai puternice: Se numesc idealuri. Sunt individuale, dar se trezesc colectiv.“ Idealul nostru este să trăim într-o țară în care nimeni nu este mai presus de lege, în care politicienii sunt în slujba noastră și nu invers, unde toți copiii să aibă acces la învățământ, unde să intri într-un spital cu încrederea că te vei face bine, nu cu speranța că poate nu vei muri de data asta. Idealul nostru e să trăim într-o țară civilizată.

Aceste televiziuni au ales să ignore esența acestor proteste. Oamenii nu au ieșit în stradă pentru a da jos un Guvern legitim, ales prin vot democratic, oamenii au ieșit în stradă pentru că nu își doresc ca faptele de corupție să fie dezincriminate, nu-și doresc ca statul să nu mai poată recupera prejudiciul financiar de la cei care l-au păgubit, nu-și doresc să mai fie conduși de oameni condamnați. Nu-și doresc grațiere și modificarea legilor penale. Iar dacă nu ați înțeles exact ce ar însemna aceste proiecte, redactorul-șef adjunct „Adevărul“ a explicat pe înțelesul tuturor.

Nu trebuie să rămânem indiferenți la toate aceste dezinformări și manipulări, poate pe noi ne amuză pentru că știm că adevărul este altul, dar gândiți-vă doar că aceste mesaje toxice de la România TV și Antena 3 au ajuns la peste un milion și jumătate de români în seara de duminică și, cu siguranță, sunt mulți oameni care cred ce se spune la televizor.

Nu e de ajuns să ne revoltăm pe Facebook, nu e eficient. O soluție ar fi plângerile la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) de fiecare dată când vedem astfel de derapaje. Știu, o să-mi spuneți că CNA este o instituție care și-a dovedit incompetența de nenumărate ori și aveți dreptate, lucru ăsta mi-a fost recunoscut și de unii din membrii Consiliului, iar eu cred că această instituție, pentru a funcționa optim, trebuie restructurată. Dar asta nu scuză în niciun fel lipsa noastră de atitudine. Bun, rău, e singurul instrument pe care îl avem în lupta împotriva acestor dezinformări periculoase. Așa cum punem presiune pe politicieni să înțeleagă că nu mai tolerăm mizerii, hai să punem presiune și pe CNA să-și facă treaba. Membrii Consiliului sunt obligați să verifice sesizările, deci nu ne pot ignora. Poate că nu e o soluție rapidă, dar este o soluție. Iar formularul îl găsiți AICI și durează 2 minute să îl completați dacă sunteți de părere că au fost depășite niște limite.

Am mai putea să-i întrebăm pe reprezentanții unor branduri de ce acceptă să se asocieze cu astfel de televiziuni. De exemplu, printre cei care au rulat reclame la RTV în seara de duminică se numără Activia, Ariel, BRD, Catena, Coca Cola, Fervex, Lenor, Pepsi. Găsiți lista completă în documentul creat de Alexandru Goagă, journalist wall-street.ro. Anul trecut un boicot demarat pe Facebook a avut rezultate și doi clienți mari, Raiffeisen Bank și Telekom, au încetat colaborarea cu Antena 3. Bloggerul Alex Mihăleanu are un plan foarte bun pentru un boicot care ar putea ajunge chiar la urechile directorilor de rang internațional.

Apoi, premierul-fantomă Liviu Dragnea a comparat protestele cu mineriada. Mi-e greu să cred că suferă de amnezie și îl suspectez doar de mârșăvie și ipocrizie, având în vedere că părintele partidului din care face parte e Ion Iliescu, care a fost de curând audiat în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care a fost pus sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii. Oamenii de pe Facebook s-au mobilizat și le-au dat de furcă administratorilor paginii, aceștia fiind nevoiți să șteargă zeci de comentarii în care era subliniată josnicia de care a dat dovadă. Nu sunt foarte multe de făcut la capitolul ăsta, doar să nu uităm și să încercăm să le prezentăm celor din jurul nostru, care încă mai cred că acest om are ce căuta pe scena politică, argumente logice, fapte, adevăruri care demonstrează contrariul.

Și, în fine, misiunea cea mai grea e să ne hotărâm în ce țară vrem să trăim și avem această ocazie la referendum. Până atunci, pericolul nu a trecut, cele două Ordonanțe de Urgență propuse de Ministerul Justiției sunt încă joc, iar noi trebuie să continuăm să luptăm pentru ceea ce considerăm că e corect, pentru că nimeni altcineva nu trebuie și nici nu o va face în locul nostru. Dacă nu sunteți de acord cu ceea ce se întâmplă resemnarea nu e o soluție, cum nu este nici plânsul de milă, faceți efortul de a merge la vot de câte ori este nevoie, de a ieși în stradă, de a face plângeri, de a pune mâna pe telefon pentru a reclama neregulile din jurul vostru, de a-i informa pe cei din jurul vostru, prin orice mijloace încercați să împiedicați nedreptățile de orice fel.

Alexandra Constanda este Editor Entertainment, adevarul.ro . Scrie despre ce vede la TV și pe Internet, fie că-i de bine sau de rău. vezi toate articolele