Fizicienii au creat o lumină de un miliard de ori mai puternică decât cea a soarelui

Fizicienii au creat o lumină de un miliard de ori mai puternică decât cea a soarelui

Cercetătorii au reușit să dea naștere celei mai puternice lumini create vreodată pe Pământ și care emană o lumină de un miliard de ori mai puternică decât cea a soarelui.

Experimentul, deși este foarte impresionant, are implicații asupra dezvoltării unui nou tip de raze X și confirmă unele dintre fundamentele electrodinamicii. Multe dintre teoriile celebre nu au putut fi până acum testate în laborator pentru că specialiștilor le-a lipsit o sură de lumină suficient de puternică pentru a realiza experimentele necesare.

Fizicienii de la Universitatea Nebraska-Lincoln s-au folosit de laserul DIOCLES, unul dintre cele mai puternice din SUA, pentru a da naștere acestei lumini de o intensitate foarte mare. Echipa de cercetători a tras cu laserul către electronii de heliu pentru a observa cum fotonii dintr-un singur electron se împrăștie de fiecare dată când are loc acest proces.

Lumina era atât de intensă încât a reușit să modifice aspectul obiectelor către care era îndreptată, un lucru pe care nu îl experimentăm de obicei atunci când avem de a face cu lumina normală.

Ceea ce este interesant în privința acestei invenții este că odată ce laserul lovește un electron, acesta își elimină propriul foton, scrie Science Alert. Fotonul eliminat cară cu sine energia combinată a tuturor fotonilor care au lovit electronul, oferindu-i energia și lungimea de undă a razelor X.

Echipa de cercetători speră să se folosească razele X create pentru a căuta și evalua tumorile pe care tehnologia actuală nu este capabilă să le identifice.

Între timp, ne putem bucura de această inovație care va avea numeroase aplicații în tehnologie și medicină și despre ale cărei efecte mai avem încă multe de învățat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: