Lipsa somnului și impactul pe care îl are asupra creierului tău: la ce riscuri te supui

Lipsa somnului și impactul pe care îl are asupra creierului tău: la ce riscuri te supui

Lipsa somnului este o afecțiune de care suferă o mare parte a populației, iar un nou studiu ne arată impactul enorm pe care îl are asupra creierului tău.

Nimeni nu își dorește în mod expres să își petreacă nopțile uitându-se pe pereți, dar deși această activitate poate avea și câteva beneficii asupra organismului tău, prin aceea că ajută la păstrarea conexiunilor sănătoase din creier, pe termen lung, lipsa somnului ar putea avea câteva consecințe nefaste asupra creierului tău, expunându-te unor boli neurologice grave și în acest articol (pe care îl puteți accesa aici) am detaliat mai amplu mai multe efecte negative ale oboselii.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au studiat efectele oboselii cronice asupra șoarecilor din laborator. Rezultatele studiului le-au arătat specialiștilor că lipsa somnului, de-a lungul unei perioade mai lungi de timp, are un impact major asupra activității neuronale, iar conexiunile din creier care s-au format încep să aibă de suferit și să se rupă treptat, potrivit newscientist.com.

Analizând nivelul astrocitelor din organism, care sunt responsabile de formarea și repararea legăturilor cerebrale, cercetătorii au aflat că aceste celule sunt mult mai active după o perioadă lungă de nesomn. Studiul sugerează că lipsa somnului determină astrocitele să rupă mai multe conexiuni neuronale mai puțin semnificative pentru a le păstra pe cele importante. Astfel încât porțiunile sinapselor sunt efectiv mâncate de astrocite.

Din câte știm, acest lucru poate să fie în folosul nostru, pentru că remodelarea legăturilor neuronale s-a centrat asupra sinapselor principale care sunt mai mature și sunt utilizate mai intensiv. Motiv pentru care probabil că și au o nevoie mai mare de atenție și curățare.

Însă deși efectul negativ al activității sporite a astrocitelor nu este atât de evident, celulele microgliale erau, de asemenea, mai active după o lipsă mai lungă de somn. Această descoperire este ceva mai îngrijorătoare pentru că activitatea sporită a acestor celule a fost observată și în afecțiunile neuronale grave, precum Alzheimer.

Descoperirea ar putea explica de ce lipsa somnului te face mai vulnerabil când vine vorba de dezvoltarea demenței și a altor boli neurodegenerative.