Atacul din Las Vegas: cifrele care îți arată că nu a fost o întâmplare

Statele Unite permite cetățenilor să dețină mai multe arme de foc, iar procedura nu îți dă bătăi de cap, dimpotrivă, este la îndemâna oricui. 

America este o țară excepțională când vine vorba de arme. Este una dintre puținele țări în care dreptul de a purta arme este protejat constituțional. Dar relația americanilor cu armele este unică într-un alt mod crucial: între națiunile dezvoltate, SUA este de departe cea mai violentă. Asta pentru că, în mare parte, americanii au acces foarte ușor la armele de foc.

Las Vegas a fost martorul și victima acestei stupizenii, în care dreptul de a purta arme este protejat prin Constituție. Pe 2 octombrie, 59 de oameni au murit și alți 527 au fost răniți, în timpul unui concert de muzică  country. Nu, atacul nu a fost unul terorist și nici nu a fost pus la cale de o brigadă de oameni, ci de un singur bărbat, de 64 de ani, în locuința căruia poliția din Las Vegas a găsit 19 arme, în condițiile în care avea deja 23 de arme de foc în camera de hotel.

Pe lângă arme s-au mai găsit muniție, explozibil, și nitrat de amoniu. Bărbatul a deschis focul asupra mulțimii de la etajul 32 al hotelului Mandalay Bay, de pe faimoasa Las Vegas Strip, după care s-a sinucis. Deși se crede că ar fi avut probleme psihice, el cumpărase legal armele dintr-un magazin din nordul Las Vegasului, în primăvara acestui an. Bărbatul îndeplinise toate condițiile cerute de lege pentru a deține arme de foc.

Deținerea armelor de foc cauzează și incidente mortale, atunci când acestea se descarcă. Astfel, numărul celor care mor din cauza incidentelor cu arme de foc în SUA a egalat numărul deceselor din accidentele rutiere, asta deși, într-o vreme, numărul morților din accidentele rutiere era dublu. Acest fapt se datorează, în mare parte, tehnologiei, carea a făcut automobilele mult mai sigur. Totuși, cum rămâne cu armele de foc, care câștigă din ce în ce mai mulți adepți, iar procedura de obținere a uneia este din ce în ce mai ușoară?

Aceste grafice și hărți prezentate de VOX îți arată cum arată violența în Statele Unite, în comparație cu restul lumii, de ce se întâmplă și de ce este o problemă atât de dificil de rezolvat.

Atacul din Las Vegas e dramatic, dar America nu e la primul caz

Acest grafic, cu date compilate de Organizației Națiunilor Unite, colectate de Simon Rogers pentru Guardian, arată că America conduce, de departe, printre alte țări dezvoltate, când vine vorba de omoruri ce implică arme de foc. De ce? Examinările extinse ale Centrului de Cercetare al Școlii de Sănătate Publică de la Harvard sugerează că răspunsul este destul de simplu: SUA pare că induce violența și asta pentru că are cu mult mai multe arme, decât orice alte națiunii dezvoltate.

America înregistrează de șase ori mai multe omucideri cu arme de foc decât Canada și de aproape 12 ori mai multe decât Germania.

Nici după atacul din Las Vegas autoritățile nu sunt impresionate de mortalitatea cauzată de arme

În decembrie 2012, un om înarmat a intrat în Școala Elementară Sandy Hook din Newtown, Connecticut, și a ucis 20 de copii, șase adulți și pe el la final. De atunci, au fost înregistrate cel puțin 1.518 de lovituri în masă, cu cel puțin 1715 de persoane ucise și 6.089 rănite. Nici după această realitate crudă nu s-a luat nicio măsură, iar armele de foc au continuat să se vândă pe bandă rulantă civililor.

Esențial după atacul din Las Vegas: statele care au mai multe arme au și mai mulți morți

Folosind date dintr-un studiu al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a fost creat un tabel, care arată că statele cu mai multe arme tind să aibă mult mai multe decese provocate de acestea.

Ori de câte ori are loc o lovitură în masă, susținătorii drepturilor la arme susțin că este inadecvat să se lanseze dezbateri politice despre controlul armelor în urma unei tragedii. De exemplu, fostul guvernator al Louisiana, Bobby Jindal, un puternic susținător al drepturilor armelor, l-a criticat fostul președinte Barack Obama, când Obama a adus în discuție controlul armelor, după o operațiune de masă din Charleston, Carolina de Sud.

Sub o definiție mai largă a împușcărilor în masă, America are aproape o masă împușcată pe zi. Deci, dacă parlamentarii sunt forțați să aștepte un moment când nu există o masă de oameni împușcată pentru a vorbi despre controlul armelor, s-ar putea să se aștepte mult și bine.

Crucial după Las Vegas: legile stricte țin oamenii în viață

Când economistul Richard Florida a aruncat o privire asupra deceselor provocate de arme și a altor indicatori sociali, el a descoperit că populațiile dezvoltate, cu mai mult stres, mai mulți imigranți și mai multe boli mintale, nu se corelează cu mai multe decese. Dar el a găsit o corelație: statele cu legi mai stricte cu privire la controlul armelor au mai puține decese legate de arme.

Acest lucru este susținut și de alte cercetări: o revizuire a studiilor efectuate în 2016 din 130 de studii din 10 țări, publicată în Epidemiologic Reviews, a constatat că noile restricții legale privind deținerea și cumpărarea de arme au fost urmate de o scădere a violenței în armament. O restricție serioasă la deținerea de arme de foc poate salva mii de vieți.

Dacă Trump vrea să facă ceva bine în timpul mandatului său ar trebui să înceapă cu această realitate. Faptul că orice poate deține nu una, ci mai multe arme de foc, nu poate aduce nimic bun, nici în Statele Unite, dar nici în întreaga lume.

Citește și:
Etichete: