Istoria popcornului: Cum a devenit gustarea apreciată de toată lumea

Istoria popcornului: Cum a devenit gustarea apreciată de toată lumea

În ultimele decenii, popcornul a devenit una dintre cele mai apreciate gustări ale timpului și este nelipsită în timpul vizionării unui film sau a unui serial TV.

Americanii consumă, în medie, aproximativ 50 de litri de popcorn anual, dar chiar și în regiunile din lume unde chips-urile au fost tradițional mai populare, vânzările de popcorn au cunoscut o creștere de 169% în ultimii cinci ani.

Deși internetul abundă de povești cu privire la originea popcornului (coloniștii americani mâncau popcorn la micul dejun sau că nativii s-au bucurat de această gustare cu ocazia primei Zile a Recunoștinței), nu există prea multe evidențe care să susțină aceste afirmații, dar din fericire adevărata istorie a acestei gustări este mult mai captivantă.

Este adevărat că americanii au mâncat popcorn cu mult înainte ca europenii să-și facă apariția pe meleagurile lor. Popcornul este produs dintr-o anumită specie de porumb, iar arheologii au descoperit prezența ei în multe dintre peșterile și siturile arheologice care se întind de-a lungul sud-vestului Americii.

Boaba de porumb poate exploda și da naștere floricelelor de porumb mulțumită cojii foarte puternice, rezistente la o căldură foarte mare, dar și abilității ei de a transfera rapid căldura de la suprafață spre interior. Presiunea se ridică, în timp ce temperatura crește, și atunci când aceasta devine de nouă ori mai mare decât presiunea atmosferică, învelișul de rupe și popcornul ia naștere.

Pentru a face popcorn nu trebuie să te folosești neapărat de o mașinărie specială, ci este suficient să ții boaba de porumb deasupra focului.

Una dintre primele mașinării comerciale se folosea de motoare mici cu aburi pentru a face popcorn. Aceasta a apărut în 1885 și a fost invenția lui Charles Cretors, din Illinois.

Astăzi, popcornul devine o gustare apreciată ca aliment sănătos. Deși te-ai putea gândi la el ca la o gustare sărată, uleioasă, specifică pentru ocaziile sociale, precum un film sau un carnaval, acesta este la bază o cereală integrală săracă în grăsimi și sare, cel puțin înainte de a fi presărat cu condimente. Se pare că tocmai această asociere cu mâncarea sănătoasă este ceea ce i-a atras popularitatea, cel puțin în Marea Britanie, potrivit bbc.com.

Analizând proprietățile porumbului, cercetătorii au descoperit că multe alte semințe pot fi la fel de „explozive”, și aici amintim de multe semințe cu înveliș tare, precum orez, grâu, orz și știr.

Citește și:
Etichete: