Ce să faci dacă IQ-ul tău este puțin deasupra unei maimuțe

Ce să faci dacă IQ-ul tău este puțin deasupra unei maimuțe

A trecut vremea când IQ-ul era considerat un coeficient de măsurare a capacității de a te descurca bine la teste. În ultimii ani, am început să înțelegem mai bine de ce IQ-ul contează, că e legat de factorii genetici și că poate să indice unde ai putea ajunge în viață.

În societatea actuală, inteligența are un rol crucial, iar când acesteia i se atribuie un număr apar probleme. Cei cu un IQ ridicat se simt superiori, pe când cei cu un IQ mai mic simt că nu sunt suficient de bun, iar de aici se nasc nenumărate conflicte.

Ceea ce încă nu înțelegem este că acest coeficient de inteligență poate determina adevăruri la nivel statistic despre o societate, însă la nivel individual rămâne subiectiv. Problema este însă că mulți aleg să facă teste IQ care le sunt sugerate de bannere aleatorii de pe internet, iar acestea nu au nici pe departe rigurozitatea celor din laborator.

Contextul în care sunt date testele care determină coeficientul de inteligență este și el deosebit de important. Rezultatele pot varia în funcție de zeci de factori – ai fost sau nu odihnit înainte, ai băut sau nu cafea, ai consumat alcool sau nu înainte sau poate ai fost prea tânăr pentru ca rezultatul să merite luat în considerare.

De multe ori, în comentariile de sub testele de inteligență anonime de pe internet se regăsesc unele scrise de intelectuali nedumeriți de scorurile lor neașteptat de mici. Când vine vorba de teste standardizate, create de specialiști și date în condiții pre-stabilite, rezultatele sunt diferite, potrivit Vox.

Fizicianul cu IQ neimpresionant

De exemplu, fizicianul câștigător de premiu Nobel Richard Feynman își amintește că a luat 124 de puncte la singurul test IQ pe care l-a dat vreodată – un scor bun, dar care probabil nu este tocmai corect. Când alți oameni de știință au fost supuși în mod oficial unor teste IQ, toți au avut scoruri de la 150 în sus. Diferența este că acei oameni de știință au fost testați într-un mediu standardizat, pe când Feynman a făcut acel test pe vremea când era elev.

Poate că testele IQ pe care le-ai făcut nu proveneau din surse dubioase și le-ai rezolvat după vârsta de 18 ani, când intelectul este cel mai stabil, însă tot ți-au arătat, iar și iar, un scor mic. Are rost să începi să îți accepți condiția? Cel mai probabil, nu. Deși IQ-ul poate să prezică succesul și veniturile care te așteaptă, acestea nu sunt garantate. Poate nu vei ajunge pe cele mai înalte culmi ale succesului, dar acest lucru nu trebuie privit ca o sentință la moarte.

În medie, oamenii din anumite profesii – precum profesori universitari și oameni de știință – au scoruri IQ mai mari decât alții. Dar asta nu înseamnă că, la nivel individual, nu există lucrători de serviciu care să aibă IQ-ul unui fizician. Există și cazuri în care unii profesori au IQ-uri mai mici decât în medie, însă au compesat prin talent nativ și disponibilitate de a se îmbunătăți.

Așadar, dacă IQ-ul tău este mai mic, nu te îngrijora. Nu este sfârșitul lumii. La nivel individual, nicio statistică din lume nu poate prezice cât de departe poți ajunge.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Vox