01 feb. 2017 | 08:09

iPhone 7 a readus Apple pe curbă ascendentă de profit

ACTUALITATE
iPhone 7 a readus Apple pe curbă ascendentă de profit

După ce a înregistrat o scădere importantă a profitabilității timp de un an, iPhone 7 a reușit să aducă Apple pe calea cea dreaptă.

Pentru prima oară într-un an, vânzările de iPhone au crescut. Aceasta este cea mai importantă informație desprinsă din rezultatele financiare publicate de Apple în ultimele 24 de ore. În urma primului trimestru fiscal al companiei în care iPhone 7 s-a aflat pe rafturi, gigantul din Cupertino a comercializat 78,3 milioane de telefoane. În creștere cu 5 procente față de aceeași perioadă de acum un an, aceste valori oferă multe motive de bucurie pentru CEO-ul Tim Cook. Schimbarea de trend este cu atât mai impresionantă cu cât iPhone 7 este un telefon fără schimbări radicale de design și funcționalitate față de iPhone 6S.

În contextul în care iPhone-ul reprezintă cea mai importantă sursă de venit pentru Apple, iPhone 7 s-a reflectat în încasări record de 78,4 miliarde de dolari. Profitul net a fost de 18,4 miliarde de dolari din această valoare. Pe tărâmul Mac-urilor, creșterea de 1,4 procente față de anul trecut nu este mare, dar nici nu trebuie negliată. 5,37 milioane de sisteme Mac au fost comercializate.

Divizia de iPad-uri nu o duce însă foarte bine. Cu o scădere de 19 procente față de aceeași perioadă a anului trecut, doar 13,1 milioane de tablete Apple au ajuns la utilizatori. Trăgând linie, acesta este al treilea an în care vânzările de iPad-uri se duc în jos. În continuare nu avem o valoare numerică pentru vânzările de Apple Watch, dar CEO-ul companiei a ținut să descrie vânzările de ceasuri inteligente ca atingând o cotă record. La un loc, vânzările de Beats, iPod, Apple TV și Apple Watch sunt în scădere.

În privința profitului obținut din servicii de cloud și magazine virtuale, oficialii Apple au doar motive de bucurie. Apple Music, iCloud și AppStore continuă trendul ascendent început în urmă cu câțiva ani. A generat 7,17 miliarde de dolari, un pic mai puțin decât cele 7,24 miliarde rezultate din Mac-uri.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele