04 apr. 2017 | 15:34

Indiferent cât ești de bun, acest bot te va bate la StarCraft

ACTUALITATE
Indiferent cât ești de bun, acest bot te va bate la StarCraft

Universul StarCraft ar putea deveni dominat de inteligența artificială, așa cum și în alte jocuri se resimte acest aport virtual.

În 2016, DeepMind a reușit să câștige la Go, împotriva celui mai bun jucător, iar realizarea este și mai importantă dacă luăm în considerare opiniile experților, care credeau că va mai fi nevoie de 10 ani până la o asemenea reușită.

Inteligența artificială progresează repede, iar următorul țel al DeepMind este să câștige împotriva celor mai buni jucători de StarCraft. Google nu este singura companie care are un cuvânt de spus în această provocare; Facebook a creat un cadru open-source prin intermediul căruia dezvoltatorii pot lucra la îmbunătățirea AI-ului care va juca StarCraft.

Acum, o echipă de la Alibaba, din China, a publicat o lucrare în care descrie un sistem care a învățat să execute o serie de strategii folosite de jucători de nivel înalt, fără să aibă la bază instrucțiuni specifice despre cea mai bună strategie de joc, scrie theverge.com. La fel ca alte sisteme asemănătoare, software-ul s-a îmbunătățit pe parcurs, învățând din erori și demonstrând abilitatea de a se adapta la schimbări când vine vorba de numărul și tipul trupelor ce iau parte la bătălii.

Acest tip de inteligență artificială, cunoscut ca BiCNet, are șanse să concureze, în viitor, în cadrul unor campionate găzduite chiar de Alibaba. La fel ca în cazul sistemului care joacă poker, dezvoltatorii speră că această rețea va avea și aplicații reale, dincolo de a-i face de râs pe cei mai buni jucători de StarCraft.

Analizele de până acum arată că sistemul BiCNet poate să învețe diverse tipuri de strategii de coordonare, specifice jucătorilor experimentați, fără să aibă parte de supraveghere din partea unei persoane.