21 iul. 2017 | 08:01

Cum a ajuns Instagram cea mai periculoasă rețea pentru adolescenți

ACTUALITATE
Cum a ajuns Instagram cea mai periculoasă rețea pentru adolescenți

Într-o perioadă în care dependența de smartphone-uri a atins cote alarmante, nu este îmbucurător să afli că Instagram afectează negativ adolescenții.

Un studiu anual publicat de organizația non-profit Ditch the Label din Regatul Unit confirmă câteva statistici îngrijorătoare despre impactul rețelelor sociale asupra adolescenților. Cei care sperau că accesul la rețele sociale reprezintă un motiv de bucurie pentru cei mai mulți copii, vor fi dezamăgiți să afle contrariul.

Rasismul, extremismul și agresivitatea gratuită se simt ca acasă pe Instagram. Un nou studiu care a analizat opiniile a 10.000 de tineri între 12 și 20 de ani a ajuns la această concluzie uimitoare. Dintre persoanele chestionate pentru această analiză, 42% din ele au afirmat că au fost agresate pe Instagram prin comentarii răutăcioase, glume proaste sau amenințări.

Aceeași întrebare referitoare la Facebook s-a reflectat într-un procent de 37%. Dintre rețelele sociale importante, Snapchat este cea mai primitoare cu doar 31% din respondenți confirmând experiențe negative. Cea mai îmbucurătoare cifră vizavi de agresivitate și „bullying” online a venit de la utilizatorii de YouTube. Deși 92% din participanții la studiu au afirmat că folosesc platforma Google, doar 10% din au spus că sunt agresați online.

În final, studiul nu insistă atât de mult pe gradul de răutate și agresivitate online. Problema mai mare ține de uneltele puse la dispoziția utilizatorilor pentru a combate aceste tipuri de comportament sunt lente, ineficiente sau inexistente. Dintre toți cei care au optat să participe la această analiză, 70% au căzut de acord în privința faptului că platformele digitale fac prea puține pentru a preveni instanțele de cyberbullying.

În altă ordine de idei, același studiu a ajuns la concluzia tristă că adolescenții nu fac legătura între viața reală și evenimentele desfășurate online. Pe internet, ajunge o variantă editată a vieții lor, iar momentele negative sau situațiile neplăcute se discută doar în lumea reală. Mai grav decât atât este faptul că valorile de bine și rău în mentalul colectiv se deformează în online, comparativ cu realitatea. Aproape jumătate dintre cei 10.000 de tineri care au participat la studiul Ditch the Label au fost de părere că doar ce se întâmplă offline trebuie considerat viață.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele