Înlocuitorul benzinei este mai ecologic și poate fi produs din plante

Înlocuitorul benzinei este mai ecologic și poate fi produs din plante

Cercetătorii lucrează de mult timp la un proiect prin intermediul căruia să recreeze fotosinteza în laborator în ideea de a imita procesele din mediu pentru a crea combustibil.

O echipă de cercetători, de la Departamentul de Energie a Brookhaven National Laboratory and Virginia Tech, a descoperit secretul din spatele sistemului molecular care să le permită să creeze combustibil prin intermediul fotosintezei artificiale. Scopul lor este să producă un combustibil la fel de eficient din punct de vedere energetic ca benzina, dar în totalitate ecologic.

Specialiștii au creat două sisteme moleculare complexe care pot realiza procesele necesare fotosintezei: absorbția de lumină, separarea și transportarea încărcăturii electrice și catalizarea reacțiilor necesare pentru producerea hidrogenului de care plantele se folosesc pentru a transforma dioxidul de carbon în glucoză.

Ambele metode sunt construite din ioni de rutheniu (Ru) care pot recolta lumina. Aceștia sunt conectați la un singur catalizator, alcătuit din ioni de rodiu (Rh). Sistemul molecular alcătuit din șase ioni de rutheniu produce 280 de molecule de hidrogen de-a lungul a 10 ore, în timp ce cel compus din trei ioni de rutheniu produce doar 40 de molecule de-a lungul a patru ore, înainte de a-și înceta funcționarea, notează Engadget.

După o serie de teste, echipa de cercetători a ajuns la concluzia că sistemul mai mare este mai potrivit pentru fotosinteza artificială, pentru că este mai eficient. În acest fel, specialiștii au descoperit o modalitate viabilă și ecologică de a crea combustibil pe bază de hidrogen. Această inovație le va permite ca în viitor să construiască sisteme mai complexe care să permită producerea unor cantități mai mari de hidrogen, pe care le putem folosi sub forma de combustibil.

Proiectul nu este unul ușor de realizat, pentru că fotosinteza este o mașinărie foarte complexă. Vorbim aici de sute de molecule și proteine care trebuie să fie aranjate spațial într-o poziție perfectă. Cercetătorii trebuie să cunoască identitatea fiecărei molecule și a fiecărui element chimic pentru a le aranja poziția astfel încât să permită realizarea procesului de fotosinteză.

Citește și: