Hubble a surprins o galaxie ce nu poate fi clasificată

Hubble a surprins o galaxie ce nu poate fi clasificată
10:16 30.01.2017

Această galaxie nu este una dintre cele mai cunoscute, dar cu siguranță este una dintre cele mai interesante studiate în prezent.

Galaxia NGC 4861 se află la aproximativ 30 de milioane de ani lumină de Pământ, fiind localizată în constelația Canes Venatici (Câinii de Vânătoare), un loc în care mai multe obiecte interesante din spațiu pot fi observate.

NGC 4861 este o galaxie pitică pe care astronomii încă se străduiesc să o clasifice. Aceasta are o serie de proprietăți care ar recomanda-o ca o galaxie în spirală, cum ar fi mărimea, masa dar și viteza de rotație. Cu toate acestea, după cum se vede și în imaginea de mai sus, oferită de Agenția Spațială Europeană, galaxia seamănă puțin cu o cometă, având o ”coadă” destul de lungă formată din stele și gaze. O astfel de trăsătură este mai potrivită unei galaxii pitice neregulate.

De asemenea, este interesant că aceasta este și o galaxie cu o rată foarte mare de formare a stelelor, și nu orice fel de stele. În NGC 4861 se găsesc foarte multe stele rare, cunoscute ca Wolf-Rayet, acestea fiind stele extrem de masive, de până la 20 de ori mai grele decât Soarele. Acestea sunt, de asemenea, foarte fierbinți și foarte strălucitoare, având temperaturi la suprafață cuprinse între 30.000 și 200.000 de Kelvin. În comparație, temperatura la suprafața Soarelui este de aproximativ 5.778 Kelvin, arată cnet.com.

Astfel, NGC 4861 ar putea fi o galaxie de tipul Wolf-Rayet ”starburst”. Conform ESA, astfel de galaxii sunt ideale pentru studiu, deoarece fiind foarte mici, materia se mișcă mult mai ușor în interiorul acestora. De asemenea, fiind mai puțină masă, există și mai puțină gravitație ce ține lucrurile laolaltă.

NGC 4861 are potențialul de a fi un candidat perfect pentru studierea vântului galactic, doar că acesta nu a fost observat până acum. Acesta este dificil de observat deoarece densitatea materialului este extren de scăzută.

Puteți găsi o imagine la rezoluție înaltă cu galaxia aici.

Etichete: