Hadrian este robotul care îți construiește o casă în două zile

Hadrian este robotul care îți construiește o casă în două zile

Hadrian este un robot care poate construi o casă în doar două zile, fără să aibă nevoie de pauze de odihnă.

O companie australiană, creatoarea lui Hadrian, a dezvăluit recent că gigantul construcțiilor, Caterpillar, a oferit o finanțare de două milioane de dolari pentru robotul care poate să așeze 1000 de cărămizi pe oră.

Fastbrick, compania care l-a creat pe Hadrian, spune că robotul ar putea revoluționa modul în care construim clădiri. Acesta este montat pe un camion, iar un braț extensibil permite autovehiculului să rămână pe loc, în timp ce cărămizile pot fi puse la distanțe de până la 30 de metri de punctul de pornire.

Robotul nu folosește mortar pentru îmbinarea cărămizilor, ci se bazează pe un adeziv de construcții, cu ajutorul căruia poate lucra mai repede; adezivul oferă și o rezistență mai ridicată a structurii finale.

Hadrian poate să lucreze cu diverse tipuri de cărămizi, iar fiecare este prelucrată, la nevoie, astfel încât să se potrivească alături de celelalte. Inventatorul robotului, Mark Pivac, spune că ”oamenii lucrează cu cărămizi de aproximativ 6000 de ani, iar de la revoluția industrială încoace, au tot încercat să automatizeze acest proces. Am ajuns în punctul în care ne putem folosi de câteva tehnologii pentru a realiza asta, iar Hadrian este rezultatul”, scrie perthnow.com.au.

Robotul folosește un design CAD 3D pentru a înțelege care va fi forma casei sau a structurii care trebuie construită, iar apoi calculează unde trebuie să așeze fiecare dintre cărămizi. În plus, acesta poate lăsa chiar și spații libere pentru instalațiile adiționale din casă.

Proiectul va fi promovat întâi în Australia de Vest, apoi în restul țării și eventual va merge pe întregul mapamond. Creatorul spune că nu are ceva împotriva muncitorilor și că doar dorea o soluție prin care să îmbunătățească procesul de ridicare a unei case.

Citește și:
Etichete: