12 ian. 2017 | 08:04

Hackerii îți pot fura amprenta din selfie-urile cu semnul victoriei

ACTUALITATE
Hackerii îți pot fura amprenta din selfie-urile cu semnul victoriei

După cei ieri detaliam riscurile postării online a biletelor de avion și permiselor de îmbarcare, azi aflăm că nu este bine să postați selfie-uri cu semnul victoriei dacă nu vreți să vă fie furată amprenta.

Amprenta a devenit modul preferat de autentificare pe o varietate foarte mare de dispozitive a unui număr semnificativ de internauți. Indiferent dacă vorbim de un laptop, un smartphone sau chiar și o tabletă, este suficient ca cineva să vă folosească amprenta pentru a câștiga acces la toate datele voastre importante.

Partea interesantă este că ați fi tentați să considerați aproape imposibil furtul amprentei. În realitate, având în vedere calitatea fotografiilor pe care le postăm zilnic online, procesul a devenit subit mai facil. Trendul realizării de selfie-uri cu semnul victoriei reprezintă o parte importantă din problemă.

Problemele cauzate de acest trend al realizării de selfie-uri cu degetele la vedere a fost detaliat de curând de către Isao Echizen – profesor în cadrul diviziei de cercetare pentru conținut digital și științe media în cadrul Institutului Național de Informatică din Japonia. Într-un interviu acordat unei publicații japoneze, profesorul a afirmat că a reușit cu succes să extragă amprentele mai multor persoane din fotografii, chiar și dacă au fost imortalizate de la o distanță de 3 metri. Pentru selfie-urile realizate de la jumătate de metru, precizia este și mai mare.

Dacă vă gândiți bine, constatările profesorului japonez nu sunt deloc absurde și este foarte probabil să vă fi gândit și voi de câteva ori la acest lucru. În momentul în care o cameră de smartphone are 12 sau 15 megapixeli, iar o fotografie este realizată în lumină naturală, numărul spectaculos de detalii surprinse într-o imagine poate include fără probleme amprenta de la degetul pe care îl folosiți pentru a debloca telefonul.

Partea bună este că Echizen împreună cu echipa sa de dezvoltatori au promis că lucrează la o tehnologie pentru prevenirea furtului de identitate în această manieră. Prin folosirea unei subtanțe pe bază de oxid de titan, amprentele pot fi ascunse în fotografii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele