Grafenul poate rezolva problema apei potabile la nivel mondial

Grafenul poate rezolva problema apei potabile la nivel mondial

Grafenul este un adevărat material minune, iar cea mai nouă aplicație a sa ar putea rezolva problema apei potabile din lumea întreagă.

Membranele din oxid de grafen sunt deja de ceva vreme în centrul atenției, fiind candidați promițători pentru noi tehnologii de filtrare. Acum, acestea devin și mai importante, deoarece grafenul a fost folosit pentru crearea unor site care elimină sărurile din apă, pentru a face apa de mare potabilă.

O nouă cercetare ne demonstrează că potențialul de oferire a apei potabile către milioane de oameni din întreaga lume este unul real.

Descoperirea a fost făcută de un grup de cercetători de la The University of Manchester și au fost publicate în jurnalul Nature Nanotechnology. Membranele de oxid de grafen create până acum au arătat un potențial ridicat pentru separarea gazelor, dar și pentru filtrarea apei.

Aceste membrane create la National Graphene Institute au demonstrat deja capacitățile de filtrare a nanoparticulelor, a moleculelor organice și chiar a sărurilor largi, scrie sciencedaily.com. Până acum, totuși, acestea nu au putut fi folosite pentru filtrarea sărurilor comune, deoarece este nevoie de site mult mai mici.

Cercetările făcute în Manchster au arătat că, dacă sunt scufundate în apă, membranele de oxid de grafen se umflă ușor, iar sărurile mici trec prin acestea odată cu apa, în timp ce ionii sau moleculele mari sunt reținute.

Grupul de cercetători a lucrat la îmbunătățirea membranelor și a descoperit o strategie pentru a preveni umflarea acestora atunci când sunt expuse la apă. Dimensiunile porilor din site pot fi controlate cu precizie, astfel că sărurile comune pot fi eliminate din apa de mare, aceasta devenind potabilă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: