Google DeepMind încearcă să facă parkour și învață din căzături

Google DeepMind încearcă să facă parkour și învață din căzături

Proiectul de inteligență artificială al celor de la Google, DeepMind, practică parkour și este din ce în ce mai bun la acest sport.

Cercetările din domeniul inteligenței artificiale sunt destul de interesante, dar duale. Pe de-o parte, asistăm la experimente făcute cu tehnologie de ultimă generație, iar pe de altă parte suntem martorii unor teste destul de amuzante făcute cu ajutorul acestor sisteme.

În cea de-a doua categorie intră un nou proiect realizat de către DeepMind și disponibil aici. Cercetarea explorează modul în care învățarea prin sprijin poate fi folosită pentru a învăța un calculator să navigheze prin medii complexe și necunoscute. Acesta este un tip de cercetare fundamentală testată în lumile virtuale, momentan, însă în viitor ar putea ajuta roboți care să urce scările din casa ta.

Tot ce se vede în videoclipul și în GIF-urile din acest articol este rezultatul propriilor eforturi de învățare ale inteligenței artificiale. Săriturile, aplecările și alergarea sunt comportamente pe care calculatorul le-a descoperit ca fiind facile pentru a-l ajuta să ajungă de la A la B.

Singurul ajutor din partea programatorilor a fost introducerea unor senzori virtuali, astfel încât DeepMind să știe dacă stă în picioare. Apoi, calculatorul învață singur cum să se deplaseze și învață din greșeli până găsește o strategie potrivită.

deepmind parkour

Noutatea de acum o reprezintă faptul că cercetătorii descoperă cum mediile dificile pot învăța inteligența artificială să capete mișcări robuste și complexe. De obicei, învățarea prin sprijin produce un comportament fragil, care nu se poate adapta ușor în situații necunoscute. Avem aici exemplul unui copil care știe cum să coboare scările de acasă, dar care nu știe să folosească un lift. Cercetarea de acum ne arată că metoda de învățare poate produce mișcări complexe și în medii necunoscute, scrie theverge.com.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: