Google Brain poate efectua traduceri corecte fără transcrieri

Google Brain poate efectua traduceri corecte fără transcrieri

Google Brain este un proiect de interes pentru domeniul inteligenței artificiale, iar acesta poate efectua acum traduceri fără transcrieri ca pas intermediar.

Noua tehnologie a rețelelor neurale va permite oamenilor să comunice mai ușor cu străinii, cu ajutorul traducerii unor replici direct într-un text care poate fi înțeles cu ușurință. Traducerile automate funcționează în doi pași: întâi replicile rostite sunt transformate în text, iar apoi textul este tradus într-o altă limbă.

Problema este că orice eroare care apare în recunoașterea corectă a vocii va denatura nu doar transcrierea, ci și traducerea finală. Cercetătorii de la Google Brain s-au gândit să folosească rețele neurale pentru a scăpa de pasul inițial, astfel încât transcrierea să nu mai fie necesară.

Echipa și-a ”antrenat” rețeaua neurală cu sute de ore de dialog în spaniolă și cu traducerile corespunzătoare în engleză. În fiecare caz, au fost folosite mai multe straturi ale rețelelor neurale, astfel încât aceasta să funcționeze similar cu creierul uman.

După perioada de învățare, sistemul Google a reușit să creeze traduceri în engleză din spaniolă mai bune decât cele unde limba spaniolă era transcrisă întâi, scrie newscientist.com. Acuratețea traducerilor a fost făcută cu ajutorul sistemului de scor BLEU, care notează traducerile automatizate în funcție de precizia acestora în comparație cu cele create de un traducător uman profesionist.

Sistemul ar putea fi folosit de către echipele de salvare internaționale, care ar putea pune la punct rapid un sistem de traduceri pentru a comunica cu cei pe care trebuie să îi ajute. De asemenea, un astfel de proiect poate fi util și pentru a traduce limbi rare, care sunt folosite de obicei în vorbirea orală.

Testele vor trebui repetate și pe seturi mai largi de date, astfel încât să se descopere dacă precizia se păstrează, dar rezultatele de până acum sunt promițătoare.

Citește și: