19 ian. 2017 | 10:23

A fost identificat primul malware pentru Mac din 2017

ACTUALITATE
A fost identificat primul malware pentru Mac din 2017

Cu toate că malware-ul țintește în general, către sistemele cu Windows, un astfel de pericol a fost identificat acum și pe Mac.

În general, sistemul de operare MacOS, sau OS X, al celor de la Apple, este considerat atât de sigur încât nu ai nevoie de un software adițional pentru a te proteja împotriva virușilor sau a altor pericole.

Într-adevăr, MacOS este luat la țintă mult mai rar decât Windows; dacă asta se datorează faptului că sistemul este mai sigur, sau dacă este din cauza faptului că este folosit pe mai puțin de 8% din toate calculatoarele, rămâne de dezbătut. Cert este că nu poți fi 100% fără griji, nici pe Mac.

Cei de la Malwarebytes, unul dintre cele mai cunoscute nume din domeniul securității online, au descoperit primul malware de MacOS, din 2017.

Aceștia au fost informați de către un administrator de rețea, care a descoperit că unul dintre Mac-urile sale înregistra trafic de rețea neobișnuit. Malwarebytes a descoperit un malware scris cu un cod destul de vechi, existând, probabil, de ceva timp.

Pe cât este de simplu, pe atât este de ingenios malware-ul, fiind compus din două fișiere ce pot comunica cu un server aflat la distanță, dar care pot să facă și capturi de ecran pe care să le trimită mai departe.

Unele dintre liniile de cod făceau trimiteri către funcții extrem de vechi, reprezentând o dovadă că Mac-urile au fost afectate de malware încă de la început. Cu toate acestea, malware-ul de acum nu a rămas neatins după creație, având și o serie de update-uri, cel mai recent făcând trimiteri către OS X 10.10 Yosemite, conform digitaltrends.com.

Malware-ul poate fi descoperit și șters destul de repede. Malwarebytes se poate ocupa de asta, detectând fișierul OSX.Backdoor.Quimitchin. Apple știe de acest virus, pe care l-a denumit Fruitfly, și a lansat un update care să protejeze împotriva unor infecții ce ar putea apărea pe viitor.

Morala poveștii? Nu strică să folosești un antivirus și să-ți scanezi sistemul împotriva malware-ului, chiar dacă nu rulezi Windows.