Elevii ar putea primi manuale și pe stick, cu toate că mulți nu au acces la un calculator

Elevii ar putea primi manuale și pe stick, cu toate că mulți nu au acces la un calculator

Când vine vorba de manuale școlare, nu trece niciun an fără o controversă, iar de data aceasta controversa apare în jurul manualelor digitale, propuse pentru elevi.

Cu toate că în România, o bună parte dintre elevii care locuiesc mai ales în mediul rural nu au acces la internet și nici măcar la curent electric, în unele cazuri, elevii de clasa a V-a vor primi manuale școlare în format digital, pe lângă cele în format fizic. Declarația a fost făcută de Liviu Pop, secretar de stat în Ministerul Educației.

Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța, critică o asemenea decizie, având în vedere că ”Vorbim despre stick în condiţiile în care avem o mare parte a populaţiei din România neracordată la curent electric sau la apă curentă”, citează mediafax.ro.

Manda vorbește despre propunerea făcută de ministru și recomandă nu oferirea de manuale școlare pe stick, ci dezvoltarea bazei materiale. Unul dintre acești piloni ar fi reprezentat de laboratoarele de TIC. Materia Tehnologia Informației apare în cadrul orelor de la gimnaziu, doar că pentru buna desfășurare a acesteia este nevoie de acces la calculatoare. În multe locuri, acestea sunt sublime, dar lipsesc cu desăvârșire.

Pe lângă decizia controversată de a oferi manuale școlare în format digital, Comisia de manuale a Ministerului Educației schimbă și procedura de achiziție. De acum, editurile au doar jumătate din timpul prevăzut anterior pentru elaborarea de manuale, având la dispoziție trei luni pentru această etapă.

De asemenea, prețurile pentru manuale cresc, dar acestea au importanță mai scăzută în decizia finală a ministerului. Astfel, se așteaptă o creștere a calității manualelor. În plus, se dorește elaborarea manualelor semestriale, care ar elimina o bună parte din povara unor ghiozdane prea grele pentru elevi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: