Dronele vor deveni legale în România, datorită UE

Dronele vor deveni legale în România, datorită UE

Cadrul legal cu privire la drone și folosirea acestora se va schimba în România și nu numai, mulțumită unor noi reguli venite din partea UE.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA) are un argument important pentru introducerea noilor reglementări și se rezumă la faptul că tehnologia bate legislația, atunci când prima avansează extrem de repede, iar cealaltă stagnează.

Legislația din România a devenit una extrem de restrictivă după accidentul aviatic din Apuseni, din 2014. De la Ministerul Transporturilor a venit un ordin cu privire la ”condițiile de operare în spațiul aerian național a aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord”, așa cum relatează adevărul.ro, iar reglementarea a fost făcută, neoficial, pe fondul filmărilor difuzate de televiziuni, capturate cu ajutorul dronelor. Dronele cu o greutate mai mică de un kilogram nu erau afectate de ordin, cât timp nu aveau camere de filmat montate.

Normele EASA au de gând să facă lumină în cazul dronelor și să elimine riscul de abuz. Astfel, dronele vor trebui dotate cu tehnologii de geo-protecție, pentru a nu ajunge în zone restricționate, cum ar fi aeroporturile, va apărea și obligativitatea ca posesorii și operatorii de drone mai grele de 250g să devină utilizatori înregistrați. Nu în ultimul rând, ambalajele dronelor se vor schimba, pentru a indica utilizatorilor clasa din care acestea fac parte și implicit care sunt restricțiile aplicabile. Dezbaterea publică a acestor norme are loc între 12 mai și 12 august, iar opinia finală a Comisiei Europene ar trebui să fie oferită la finele acestui an.

Și Codul aerian civil din România se va schimba, un specialist arătând că la acesta se lucrează încă din 2015. Astfel, ar putea exista prevederi cu privire la accesul dronelor în anumite zone, pe fondul riscului producerii de accidente.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: