Dispozitivul care traduce în Braille ar putea schimba viețile nevăzătorilor

Dispozitivul care traduce în Braille ar putea schimba viețile nevăzătorilor

Textele în Braille nu sunt întotdeauna la dispoziția nevăzătorilor, dar un mic dispozitiv creat la MIT le-ar putea schimba viețile acestora.

Smartphone-urile pe care le avem în buzunare ne ajută să traducem instantaneu aproape orice bucățică de text de care am nevoie, indiferent de perechea de limbi din care și către se face traducerea. Datorită sistemelor de inteligență artificială, traducerile devin din ce în ce mai corecte, de asemenea.

Acum, un grup de șase cercetători de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), care se recomandă drept Team Tactile (Echipa Tactilă), lucrează la un proiect ceva mai obișnuit. Aceștia vor să creeze un dispozitiv care traduce, în timp real, texte în Braille. Asta ar putea transforma viețile a milioane de nevăzători.

”Lucrăm la primul convertor de text obișnuit în Braille, pentru a-i ajuta pe cei cu deficiențe de vedere să aibă acces la cantitatea imensă de informații scrise din lumea înconjurătoare”, spune Grace Li, cercetătoare în cadrul proiectului, citată de digitaltrends.com. ”Cu ajutorul dispozitilui nostru, oamenii care au deficiențe de vedere pot surprinde o imagine a unui text printat, iar în momentul următor pot citi traducerea în Braille.

Dispozitivul tactil are un mecanism de scanare care poate fotografia diverse texte, indiferent că vorbim de o carte sau de un meniu de restaurant. Tehnica de recunoaștere optică a caracterelor (OCR) este folosită pentru extragerea textului, iar apoi dispozitivul îl traduce în Braille. Textul ajunge pe un display fizic, iar dispozitivul folosește o serie de pini pe care îi mută în sus și în jos pentru a forma caracterele din alfabetul Braille.

În prezent, device-ul poate surprinde doar o mică porțiune a unui document dar, în cazul produsului final, echipa vrea ca tehnologia să poată fi extinsă la o scară mai mare. În cel mult doi ani, primul prototip va putea intra în producție și ar trebui să coste sub 100 de dolari, fiind considerabil mai ieftin decât alte soluții.

Citește și:
Etichete: